Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.11.13.

2010.11.13

A Holland Királyi Légierő (RNLAF) AH-64 Apache harci helikopterei a héten befejezték az ISAF erők támogatását, melyet immáron hat éve elláttak.

A francia haditengerészet tervei szerint jelentősen megújulhat a tengeri ellenőrzést végző géppark. A Dassault Atlantique 2 gépek a Dassault és a Thales együttműködésében lennének korszerűsítve. A korszerűbb radart és számítógépes rendszereket egy új digitális elemekből álló akusztikus jelfeldolgozó egység egészítené ki, ezzel növelve a szonárbóják hatékonyságát. Ha a francia kormánynak sikerül az év vége előtt megállapodni a két cég képviselőivel az első átalakított Atlantique 2 2015-ben szolgálatba is állhat. Így a jelenleg 27 gépes flottából 22 akár a 2030-as kivonási dátumot is megérheti. További terv a Falcon 2000-es üzleti gépek alkalmazása tengeri útvonalat ellenőrzésére, illegális bevándorlók ellen, valamint kutató-mentő feladatkörben. A 14 Falcon 2000-es a jelenleg e körben tevékenykedő Nord N262, Falcon 200 és a Falcon 50-es gépek váltótípusa lenne 30-36 hónap fejlesztési időt követően.

Torpedóvetési teszt egy holland NH-90-esről: http://www.youtube.com/watch?v=-9xYsCd99eU&feature=player_embedded

Japán vadászgépek ebben az évben eddig 168 alkalommal szálltak fel a szigetország légtere felé tartó orosz repülőgépek elfogására. Ez 30 százalékos növekedést jelent az elmúlt évi adatokhoz képest.  A légtérsértők között további 24 alkalommal kínai és négy esetben tajvani repülőgépek voltak a szereplők. Az elfogott repülőgéppel döntő többsége, függetlenül hovatartozásuktól tengeri járőrgép, vagy elektronikai felderítő volt.

Tokió 100 katonát küld a Tajvantól 120 kilométerre található Yonaguni-szigetre. A sziget egyébként Japán legnyugatibb pontja. A katonát megjelenését a közelmúltban megnövekedett kínai hajómozgással indokolják.  Bár a japán haderő tengeri járőrgépei rendszeres őrjárataik során megközelítik a szigetet, azonban azon katonai erő állandó jelleggel már jó ideje nem állomásozott.

Afganisztán a katonai segítségnyújtás keretében Oroszországtól is kapott fegyvereket. A Kalasnyikov gépkarabélyok és lőszereik utolsó szállítmánya pénteken landolt Kabul repülőterén kilenc Il-76-os gyomrában. Moszkva a tálibok elleni harcot 20000 gépkarabély és 2,5 millió lőszer átadásával is támogatta.

A RIA Novosti információi szerint az orosz légierő még ez évben megkapja második Szu-34-es bombázók alkottak tételét. A mostani átadásra kerülő mennyiséget hat Fullback alkotja.

Ausztráliában az első Wedgetail személyzet befejte a hét hónapos kiképzést.

A negyedik Type 45-ös romboló a HMS DRAGON a héten elkezdte tengeri tesztjeit.