Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.11.28.

2010.11.28

Oroszország a jövőben lehetővé teszi külföldiek számára, hogy szolgáljanak a hadseregében. A jelentkezőknek tudniuk kell oroszul, büntetlen előéletűnek kell lenni a fizikai alkalmasságon túl. Az így szerződtetett személy öt éves szerződés aláírás után vonulhat be. Jelenleg mintegy 400 főnyi a külföldek száma az orosz hadseregben. Legtöbbjük a néhai Szovjetunió tagköztársaságából származik, mellettük még pár Németországból és Izraelből érkezettet találni. A fegyveres erők létszámát még mindig a sorozott állomány teszi ki Oroszországban. A sorkatonai szolgálat idejét már lecsökkentették egy évre, azonban a sorozásra behívottak egyre nagyobb száma nem alkalmas a katonai szolgálatra.

A dél-koreai kormány 1,2 milliárd amerikai dolláros plusz költségvetési keretet hozott létre az elkövetkező évre. Ebből a pénzből 100 darab K-9 önjárótarackot és további nyolc-kilenc 88 millió dolláros F-15K harci repülőgép beszerzését hajthatja végre a Védelmi Minisztérium. A kormány azonban hozzátette, van lehetőség a nemzeti védelmi költségvetés összegét még ennél is magasabbra emelni, ha Észak-Korea tovább folytatja a déli területek támadását.

A Dél-Afrikai Légierő 41,28 millió eurót szán az szolgálatban álló Denel M1 Oryx közepes szállító helikopterek élettartamának meghosszabbítására. Az Onyx megszületését az ENSZ embargót kijátszva Portugáliából és Romániából származó alkatrészek tették lehetővé.  Így jött létre egy tulajdonképpeni hibrid a Aerospatiale, később  Eurocopter, AS330 Puma és az AS332 Super Puma később a Cougar helikopterek összetevőiből. Az Oryx törzse hosszabb, mint a Pumáé, de rövidebb, mint a Super Pumáé. Hajtóműve, erőátviteli rendszere és a faroktartó a Super Pumán alkalmazott. Ebből a turmixból egy helikopter jött létre, melynek nagyobb hasznos terhelhetősége van, mint egy Pumának és a teljesítmény-tömeg aránya magasabb a Super Puma / Cougar gépeknek. Ennek következtében az Oryx ideális szállító helikopter a meleg hőmérséklet és a nagy tengerszint feletti magasságon. Ezek a körülmények pedig gyakran megtalálhatók a Dél-Afrikában. A típus fejlesztése 1984 márciusában indult meg és az első felszállására 1987. szeptember 18-án került sor. Az első példány 1989 májusában lett átadva. Az élettartam közepén esedékes nagyjavítási program 2006-ban indult. Az ötvenegy leszállított Denel M1 Oryx közepes szállító helikopterből napjainkra 42 maradt szolgálatban.

Oroszország az eddig 2,2 millió dolláros kölcsönön felül további 4 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Venezuela számára. Az összeget természetesen fegyvervásárlás fordítja majd a közép-amerikai ország, pusztán önvédelmi célból. A beszerzendő fegyverek típusát és darabszámát még nem döntötték el.