Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.11.30.

2010.11.30

Egy RQ-4 Block 20-as Global Hawk 32 órát töltött a levegőben november 22-23-án 50%-ban szintetikus üzemanyagot felhasználva. Az UAV az Edwards AFB-ről felszállva hajtotta végre a pilóta nélküli gépek történelmének első repülését a fele-fele arányban JP-8-ból illetve földgázból előállított üzemanyaggal.

Kanada tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal helikopter alkatrészek beszerzésében. Meglepő módon a megvásárolni kívánt alkatrészek, az Európában tervezett EH-101-esek kanadai változatához kellenek, a CH-149-es Cormoranokhoz.  A kanadaiak a tengerészgyalogság kötelékébe szánt, és a VIP feladatokra eddig nem alkalmazott VH-71-esek (amelyek szintén EH-101-es leszármazottak lennének) már meglévő alkatrészbázisához szeretnének hozzájutni, ezzel is elősegítve az elsősorban tengeri mentésre használt CH-149-es alacsony, nagyjából 50%-os bevethetőségi arányát.

November 6-án a haditengerészet Patuxent River-i bázisára megérkezett az első F-35C változat. A haditengerészet alaposan megnézi a gép minden képességét, és a logisztikával foglalkozók már gondolkodnak is. Ha ugyanis egy repülőgép-hordozón szolgáló Lightning II-es hajtóműve beszív egy idegen tárgyat és a meghibásodás miatt cserére szorul… bizony a hurok is elkezd szorulni a logisztikások nyakán, ha nincs a fedélzeten egy cserére kész Pratt & Whitney F135-ös. Az eddig alkalmazott repülőgépeknél a cserehajtóművek szállítását a C-2 COD végezte abban az esetben, ha a fedélzeti készlet nem lett volna elegendő (manapság általában egy hordozó fedélzetén mintegy 35 tartalék, teljesen összeszerelt F404 és F414 van a Hornetek és a Super Hornetek számára). Azonban az F135-ös mérete túl nagy ahhoz, hogy a rámpán keresztül a szállítógép gyomrába kerüljön. Persze lehetőség nyílik külső függesztményként is eljuttatni a 9400 kilogrammos hajtóművet MV-22 Osprey, vagy MH-53E alkalmazásával, azonban ehhez a művelethez megfelelő időjárási körülmények és a parttól legfeljebb 460 kilométerre lévő hordozó szükségeltetik. Az Osprey hajtóművéből lebegés közben kiáramló gázsugár képes lehet a hevederzet, vagy rosszabb esetben a F135-ös rongálására. A repülőgép-hordozók időnként készleteik feltöltése céljából randevúznak ellátóhajókkal, azonban az erőforrás nagy tömege itt sem teszi lehetővé a kábelsodronyokon való átjuttatást. Jelen pillanatban a modulonként történő szállítás megvalósíthatóságán gondolkodnak.

A brit védelmi minisztérium 180 millió fontért rendelt 200 Ocelot könnyű páncélozott járművet a Force Protection-tól. A most megrendelt tétel első járműve már jövőre a csapatokhoz kerül, míg az utolsó darab 2012-ben kerül átadásra.

Malajzia valószínűleg vásárol további 12 Pilatus PC-7 Mk II oktatógépet és a régebbi PC-7-eket eladja a Fülöp-szigeteknek. A Királyi Maláj Légierő 17 PC-7 Mk II-est üzemeltet a 2005-ben vásárolt 19 gépes flottából, eddig két gépet vesztettek el balesetben. A mostani terv 2011 áprilisában realizálódhat Az 1980-as években 31 PC-7-est szereztek be.

El Salvador miniszterelnöke Mauricio Funes hétfőn bejelentette, hogy országa 8-10 Embraer Super Tucano repülőgépet vásárol.

December 2-án a Brazil Légierő 39 évnyi szolgálat után kivonja állományából az AT-26 Xavante repülőgépeket. A típus az Aermacchi MB326GC licenc alapján az Embraer által gyártott változata. Brazília első sugárhajtású repülőgépét 1974 és 2004 között gyártották 166 példányban. A kivonás dátumát 30 AT-26 Xavante élte meg. Tíz brazil gyártású repülőgépet vásárolt Paraguay, hatot Togo.

Immáron egy éve hogy az angol Merlinek Afganisztánba érkeztek. Ez idő alatt 1419 alkalommal szálltak fel, 40000 katonát és több mint 750 tonna árut szállítottak a három géppuskával ellátott helikopterek. A Merlinek jól teljesítettek az afganisztáni nyár szélsőséges klímájában is.

A Herald Tribune jelentése szerint Venezuela 10- 12 Shaanxi Y-8 Kínában gyártott szállító repülőgép beszerzését tervezi a meglévő és 1971 márciusa és 1988 júliusa között beszerzett C-130H flotta kiegészítésére. Az ország jelenleg hat Herculessel rendelkezik, kettőt balesetben vesztettek el.