Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.02

2010.12.02

Argentínában 41 év szolgálati idő után nyugállományba fogják helyezni ezen a héten az Alouette III tengerészeti helikoptereket. Az Alouette III-ok a Sikorsky S-55-ösök váltótípusaként került rendszeresítésre. A helikopterek a haditengerészet szinte minden jelentősebb hajóján megfordultak szolgálati idejük alatt, valamint feltűntek 1982-es Falklandi háborúban, illetve az antarktiszi bázisokon is.

Oroszország a nyugati hadseregekben már bevált formában szeretné megreformálni tartalékos haderejét. A tartalékosok időnkénti behívása idején felfrissíthetnék tudásukat, képességeiket, valamint továbbképzésen is átesnének ha szükséges. Az új rendszert 2016-ig szeretnék bevezetni.

A Raytheon Company sikeresen elvégezte a negyedik tesztlövészetet a továbbfejlesztett RAM Block 2-es rakétával.  A Block 2 korszerűsítése magában foglalja a rakétamotor módosítását, mely így nagyobb hatótávolságot biztosít, érzékenyebb infravörös önirányító rendszer alkalmazását, a javított kormányozhatóságot, valamint egy új digitális robotpilótát. A kor követelményeihez igazodva a RAM Block 2 képes a vízfelszíni célpontok elleni harcra is.

 Az USAF 10 T-38 kiképző repülőgépet is fog állomásoztatni a floridai Tyndall AFB-n.  A Tallonok feladata az ellenséges repülőgépek megszemélyesítése lesz a szintén itt települő F-22-es Raptorok és kiképzést kapó pilótáik számára.  Az első T-38 2011. szeptember végéig fog megérkezni a 10-ik várhatóan 2012. március végéig.

Az orosz légierő 2020-ig 1500 repülőeszköz és nagyszámú precíziós fegyverzet beszerzését tervezi. Mindezt Igor Sadofyev altábornagy nyilatkozta a RIA Novostinak. A légierő parancsnokának helyettese az 1500 új repülőeszköz mellé még további 400 modernizálást is megemlítette. Az altábornagy szerint 2011-ben Su-27SM, Su-30M2 és Su-35S többfeladatú vadászgépek, Szu-34 vadászbombázók és Jak-130 gyakorlógépek, valamint a Ka-52 és Mi-28N harci helikopterek, Mi-8 szállító, Ka-226 és U-Ansat könnyű többcélú helikopterek megrendelése várható. Prioritást élvez a stratégiai csapásmérők (Tu-160, Tu-95MS, Tu-22m3) korszerűsítése, és élettartamuk meghosszabbítsa is. Az Il-78M tankerek szintén hasonló munkálatokon fognak átesni. Az eddig csekély számban megtalálható UAV-k nagyszámú térnyerése szintén a fejlesztési terv részét képezi.

Az észt védelmi erők a Männiku gyakorló téren mutatták be a Hollandiától vásárolt Sisu XA-188 PSZH-k első átadott példányát. Észtország 81 járművet vásárolt, ezek közül 13 darab nemsokára Afganisztánba kerül az ott szolgáló csapatok védelmének erősítésére.

Angliában a Babcock hajógyár megkapta a brit védelmi minisztérium megbízását a HMS VENGEANCE  VANGUARD-osztályú tengeralattjáró felújítási munkálatainak elvégzésére. A Devonport-i hajógyár 2012-től látja majd vendégül a Trident ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjárót.  A HMS VENGEANCE lesz a negyedik és utolsó VANGUARD-osztályú tengeralattjáró, mely keresztülmegy a körülbelül három és fél éves időtartamú felújításon. A kétmillió munkaóra alatt újratöltik a reaktort,(akárcsak a HMS VIGILANT-on itt is a legkorszerűbb, ASTUTE-osztályú tengeralattjárókban is használt „H-mag” kerül felhasználásra, így az élettartama végéig üzemeltetheti reaktorát további újratöltések nélkül) megújulnak a taktikai és stratégiai fegyverrendszerek, valamint alapos felmérésen és javításon esik át a hajótest és a főbb gépészeti rendszerek.

Az amerikai haditengerészet december 4-én fogja megkeresztelni a harmadik LCS hajóját. Az LCS-3-as egység a texasi város Fort Worth nevét fogja viselni.

Az idén júliusban befejeződött gyári integrációs tesztek után repülés közben is megfelelően vizsgázott a Gripen fedélzetén a Thales Digital felderítőkonténere. A Saab Linköpingben egy dél-afrikai megrendelésre készült sorozatgyártású Gripent használt fel a légi tesztekhez.

Elvégezte első repülését a Mi-38-as helikopter második prototípusa (OP-2).

Irak 36 millió dollár értékben vásárolna M1A1 Abrams harckocsijaihoz lőszert. Bagdad 14010 TP-T M831A1, 16110 TPCSDS-T M865, és 3510 HEAT-MP-T M830A1 120 milliméteres lövedék beszerzésének jóváhagyására vár.

Bár a vizsgálat még természetesen folyik a vasárnap az Indiai-óceánba zuhant tengerészet Rafale ügyében, egyes hírek szerint a CHARLES DE  GAULLE-ről történt felszállás után 40 perccel bekövetkező gépveszteséget az üzemanyagrendszerben fellépő hiba okozta.

A Tejas LSP-4 a mai teszten sikeresen mutatta be önvédelmi rendszerének működőképességét. Az infravörös csalik és a radarzavaró csíkok problémamentes kiszórását a DRDO jelentette be.

Szerdán este négy tolóhajó segítségével elfoglalta helyét Kalifornia legnagyobb száraz dokkjában a USS BONHOMME RICHARD (LHD-6) partraszállást támogató helikopterhordozó.  A WASP-osztály egységén négy hónapig dolgoznak majd a munkások a 74 millió dolláros felújítás során. Érdekesség, hogy a munkák során több mint 90 lyukat fúrnak a hajótestbe, azonban ezek csak ideiglenesen jelleggel kerülnek kialakításra és csupán csak azért, hogy a festők könnyebben elérjék a nehezen megközelíthető belső helyeket is.