Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.03

2010.12.03

Két hónappal ezelőtt érkezett meg az első KC-130J Harvest Hawk Afganisztánba. A tengerészgyalogság színeiben repülő gépek a szállítási és légi utántöltési feladatokon felül képesek tűztámogatást is nyújtani a földi erők részére.  Ez utóbbi feladatra mindössze néhány óra alatt képessé tehető a gép. Fegyverzete tíz Griffin és négy Hellfire II rakéta, valamint egy 30 milliméteres gépágyú lehet. A 15,6 kg-os Griffin jóval könnyebb, mint egy 48,5 kg-os Hellfire II mégis nagyobb a hatótávolsága, 15 kilométerre is képes elrepülni a Hellfire II-es 8 kilométeres hatótávjával szemben. A múlt hónapban végrehajtott első éles bevetés alkalmával egy Hellfire II-es felhasználásával sikerült megölni három tálibot. A harctéri alkalmazás tapasztalati szerint a gépágyúk elhagyhatók a fegyverzetből, az esetek többségében a két rakétafajta elegendőnek bizonyul. A nagy levegőben tölthető őrjáratozási idő és a minden időben megfelelő képet biztosító kamerák lehetővé tették a Harvest Hawk felderítő, megfigyelő, hírszerző feladatokban történő alkalmazását is.  Szintén hasznosnak bizonyul útvonalak ellenőrzésére és időérzékeny célpontok ellen is, mindezt egy AC-130-as árának harmadáért. Mindezek ellenére a SOCOM további 16 AC-130J beszerzését tervezi.

Az amerikai hadsereg további 13500 SWATS készletet rendel. Ez nem más mind a katonák által viselhető akusztikus elvem működő orvlövész-felderítő eszköz. A 63 g-os eszköz két részből, egy speciális mikrofonból és az LCD kijelzővel ellátott központi egységből áll. Az 5000 dolláros eszköz a lövés eldördülését követően egy tizedmásodperc alatt meghatározza a lövés helyét és irányát., és azt a kijelzőn megjeleníti.  Eddig több mint 50000 különféle mesterlövész-detektort szállítottak Irakban és Afganisztánba, ahol a katonák legnagyobb megelégedettséggel használják a kezdeti hibák kijavítása óta. MRAP-ra telepítve egy nagyobb változat is megjelent, mely egy nagy teljesítményű kamerával összekapcsolva, a lövés feltételezett helyére irányítja a kamerát, így a lövést leadót a jármű védett belsejéből lehet megtalálni.

Dél-Korea négy C-130J Super Herculest rendelt. Az első gépek 2014-ben kerülnek átadásra. A Herculesek a hosszabb törzsű változatok lesznek. A RoKAF jelenleg 12 C-130H gépet tart szolgálatban.

December 2-án az olaszországi Avainóban leszállás után a futópályán keresztben elhelyezett fékezőkábelek használatával állt meg az 555. FS 88-0446 gyártási számú F-16C Block 40-es vadászbombázója. A nem sokkal 15:00 után bekövetkezett eseményt a pilóta sérülések nélkül megúszta, bár a Falcon orrfutója kitört.

A RAF XI. századának Typhoon gépei az Egyesült Arab Emírségekben vettek részt az  „Air Khanjar" hadgyakorlaton. A Lincolnshire-ben állomásozó gépek Indiában 2010. október végén / november elején a Kalaikunda légibázison jelentek meg ahol az Indiai Légierő Szuhoj Szu-30 Flanker, Mirage 2000-es és Mikojan MiG-27 Flogger gépeivel gyakorlatoztak. A hazaúton az Egyesült Arab Emírségek légierőjével is gyakorlatoztak egy kicsit. Ugyancsak részt vett a hadijátékon az éppen a Perzsa-öbölben tartózkodó HMS Cumberland (F85) Type-22-es fregatt, és RAF 8. századának egyik Sentry-e is.