Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.04

2010.12.04

Oroszország és Olaszország 2011-ben közös tengeri és szárazföldi hadgyakorlatot tart. A helyszín és az időpont nem hangzott el az orosz védelmi minisztérium szóvivője Irina Kovalcsuk beszédében.

A megnövelt hatótávolságú Umkhonto légvédelmi rakéta lehet a következő közös fejlesztési program Dél-Afrika és Brazília között állítja a Denel Dynamics vezetősége. Az ügyvezető igazgató, Machiel Oberholzer elmondása szerint a brazil haditengerészet részéről mutatkozik érdeklődés a kifejlesztés előtt álló fegyver iránt. A 125kg-os indulótömegű 12km-es hatótávolságú Umkhonto-IR 2005 novemberében a VALOUR-osztályú fregatt, az SAS AMATOLA fedélzetéről indítva mutatkozott be a nagyvilágnak egy sikeres lövészettel. A Dél-Afrikában három éve szolgálatba lépett légvédelmi rakétára elsők között a finnek figyeltek fel. Ők a balti szigetvilág környezetében jobban teljesítő MkII-es változatot hozták létre egy érzékenyebb infravörös kereső integrálásával. Az Umkhonto MkII négy HAMINA-osztályú rakétás-gyorsnaszádon és két HAMEENMAA-osztályú aknaszedőn áll hadrendben. Az MkII-es konténeres változata új radarokkal egyetemben fejlesztés alatt áll a hazai tengerészeti igények kielégítésére. 2008 májusától folynak a munkálatok a megnövelt hatótávolságú infravörös és a radarvezérlésű változat létrehozására. Ezek hatótávolsága 20 km körül lenne, míg a brazil kooperációval létrehozandó légvédelmi rakéta már 30 km-es hatótávval bírna.

A brazil védelmi miniszter, Nelson Jobim tegnapi hivatalos látogatása során Spanyolországban az Airbus Military üzemében járt. Itt már munkálkodnak az elsőn, abból az összesen kilenc brazil P-3C Orionból melyet korszerűsíteni fognak. A strukturális megerősítésen túl új érzékelők, kommunikációs rendszerek, és repüléselektronikai rendszerek kerülnek beépítésre.

Franciaország 7000 AT4CS rakétát rendelt a svéd Saab Boforstól. A CS jelölés a zárt térből is indítható változatot jelöli.

Az amerikai hadsereg további 250 darab M-ATV járművet rendelt az Oshkoshtól 255 millió dollárért.

India vezető külügyminisztériumi források szerint bár még a tárgyalások folynak, korántsem biztos, hogy abban a formában fog megvalósulni az IAF Mirage 2000-es gépeinek korszerűsítése, ahogy azt eddig sejteni lehetett. Az 51 Mirage darabonként 45 millió eurós költséggel újulna meg és ezt az árat, illetve az ezért kapott képességeket most újragondolják az ázsiai országban.

Az amerikai SureFire bemutatta két nagy kapacitású tárát. Az elnevezésük igencsak beszédesre sikerült SureFire MAG5-60 és SureFire MAG5-100. Az első 60 a második 100 darab 5.56-os lövedéket képes magába fogadni. Az alumíniumból készült tárak felhasználhatók az AR-15/M16/M4/M4A1 fegyverekhez. Tömegük üresen 181 és 272 gramm, míg töltve 920 gramm illetve 1,5 kg.