Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.06

2010.12.06

Kanadában megkezdődött a HALIFAX-osztályú fregattok korszerűsítése.  Az első felújításra kerülő egység a névadó HMCS HALIFAX lett. 2017-ig mind a 12 fregatt sorra fog kerülni a korszerűsített érzékelőket, számítógépeket valamint száloptikás kábelezést is magába foglaló, egységenként 12-18 hónaposra tervezett munkálatokon.

Szaúd-Arábia 71 millió dollárét rendelt 150 Javelin irányított páncéltörő rakétát és húsz indító berendezést. Ezenfelül a General Dynamics Land Systems kapott egy újabb megrendelést, 19 milló dollárért kell 15 darab M1A1 harckocsit M1A2S szabványnak megfelelően átalakítani 2012 május 3-áig.

És akkor mi is csemegézgessünk a Wikileaks dossziéból. A brazil vadászgép-tenderen induló Rafale egyik legnagyobb előnye, hogy a franciák nem zárkóznak el a gép programjainak módosításához, illetve újabb rendszerek integrálásához szükséges forráskódok átadásától. Szintén Wikileaks adat, hogy a Brazil Légierő parancsnoka, Juniti Saito dandártábornok 2009 közepén úgy nyilatkozott, hogy a gépek technikai tudását illetőleg a Boeing F/A-18 Super Hornet lehetne a befutó.

Mechanikai meghibásodás lépett fel ma délelőtt az egyik indiai MiG-29K repülőgépen. A pilóta a Fulcrum megállítására vészfékezésbe kezdett, aminek hatására az egyik gumiabroncs felrobbant.

2007 decemberétől 2010 novemberéig 29 alkalommal került megsértésre az indai légtér. Ebből 23 alkalommal pakisztáni repülőgépek voltak az elkövetők. A fennmaradó esetekben háromszor Kína, kétszer az Egyesült Államok és egyszer Banglades volt a légi behatolás végrehajtó repülőeszköz tulajdonosa.

Az olasz Finmeccanica megpróbálja értékesíteni C-27J Spartan szállítógépeit Törökországban. Mindezt Giovanni Bertolone, a Finmeccanica ügyvezető alelnöke mondta egy római sajtótájékoztatón, a múlt hét végén. Törökország 10 A400M szállítógépet vásárolna, azonban az európai koprodukcióban készülő szállítógép fejlesztése alaposan elhúzódott. A saját C-130B és E modellek hazai iparra támaszkodó korszerűsítése is több mint két éves csúszásban van már. A 13 darabos Hercules-flotta kiegészítésre van mód a korszerűbb testvér, a C-130J beszerzésével és ezeket tökéletesen ki tudná egészíteni az Alenia Aeronautica C-27J. Az olaszok jelenleg 48 Spartan megvételét ajánlják körülbelül 1 milliárd dollár értékben.