Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.07

2010.12.07

 

December 2-án felállt a tengerészgyalogság első nyugati parti MV-22 Osprey gépeket alkalmazó százada, a miramari bázison. A VMM-561 egy 18 hónapja újraaktivált egység, mely a vietnami időkben még az UH-34 Sea Horse helikoptereket repülte.

 

 

 

 

Az Ausztrál Királyi Légierő két sikeres indítást hajtott végre Super Hornetei fedélzetéről a Raytheon Company által készített AGM-154 JSOW C-1 siklóbomba két példányával. A JSOW C-1 megtartja a földi célpontok támadásának képességét, kiegészítve egy mozgó tengeri célpontok megsemmisítéséhez nélkülözhetetlen adatátviteli rendszerrel. A RAAF megrendelte az AGM-154 JSOW C-1 változatot, ezek gyártása és leszállítása várhatóan 2011-ben kezdődik.

 

 

Az indiai hadsereg összeállította a jövőbeli harckocsival szembeni követelményét. A Future Main Battle Tank (FMBT) első hat példánya 2020 környékén fog elkészülni.  Tömege 40 tonna körüli lesz, fő fegyverzetét egy 125 milliméteres löveg alkotja majd. Külső kialakítása megnehezíti majd a radarral történő felderítését, páncélzatát hibrid rendszer alkotja majd, ebben természetesen egy aktív védelmi rendszer is szerepet kap. A rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelmét aknakereső berendezés növeli, integrált tűzvezető rendszerét harctéri internet egészíti ki.  

 

 

 

 

Peru két további Fokker 60-as repülőgépet vásárolt Hollandiától. A most beszerzett páros az UTA-N változat és általános szállítási feladatokra (személyek és rakomány) használható. A két Fokker még a héten megérkezik Peruba, ugyanis már elindultak a Woensdrecht légibázisról. Az év elején a perui kormány már vásárolt két darab Fokker 60-ast, amelyek eltérő változatok így ezeket mint tengeri felderítő repülőgépeket fogják használni. Ez a két példány még június elején került leszállításra. A szállító változatok mindössze tíz év szolgálat után 2006-ban kerültek kivonásra, feladataikat C-130-as Herculesek vették át.

 

 

 

 

Kilenc kilőtt aknavetőgránát levegőbeli megsemmisítésével bizonyította képességeit az MLPWS légvédelmi rendszer. Ez nem más, mint a haditengerészet Phalanx Block 1B légvédelmi gépágyúja egy Oshkosh HEMTT A3-as, 10 tonnás négytengelyes teherautóra telepítve. A mostani sikeres éleslövészetre a valódi harctéri helyzetet szimuláló környezetben került sor, autonóm célfelderítést használva.

 

 

A nyilvánosságra került Wikileaks dokumentumok szerint Irán hajtóvadászatot folytatott iraki pilóták után. Az 1980-1988 között zajlott háborúban iráni célpontok ellen bevetett pilóták közül 2009. december 14-éig 182-t öltek meg az amerikaiak által vezetett, és a Szaddam Husszein rezsimjét sikerrel megdöntő hadműveletek utáni felfordulásban. A pilótavadászat 2005-ben, a ramadán szent hónapjában érte el tetőfokát, ebben az időszakban 36 volt pilótával végeztek. Volt pilóta, aki merénylői elől egy boltba menekül, azonban a fekete maszkot és ruházatot viselő tetteseket ez sem tántorította el tervük végrehajtásától. Sayyid Hussient fényes nappal az üzletben gyilkolták meg.