Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.29

2010.12.29

Ahogy az várható volt Kína exportra ajánlja J-10-es repülőgépét.  Az izraeli Lavi helyi kópiája mondhatni igen versenyképes áron kerülhet beszerzésre. A 27 millió dolláros ár jóval magasabb, mint a házon belüli konkurenciának tartott JF-17 15 millió dolláros ára, azonban messze alacsonyabb, mint egy új nyugati harci gépé és igazi vetélytársává válhat az orosz MiG és Szuhoj produktumoknak.

További fél évvel csúszhat az AKULA II-es NERPA indai kézbe kerülésének időpontja. Mint kiderül az indiai legénység immáron több mint egy éves képzés után még mindig nem áll készen arra, hogy egy ilyen bonyolult fegyvert biztonságosan üzemeltessen. A lemaradásért mindkét fél felelős. Az oroszok sok mindent átalakítottak, modernizáltak a tragikus próbaút után és az átépítések tempója gyorsabb volt, mint a képzésé. India pedig bár már 1988-91 között üzemeltetett egy szovjet CHARLIE-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárót ( az INS CHAKRA-I-et, mivel a NERPA is ezt a nevet fogja viselni) az azon szolgálók és tapasztalatot szerző személyzet közül szinte már mindenki nyugdíjas, így az ismeretek átadása, megszerzése csak az oroszoktól lehetséges.

A december 28-án kedd este lezuhant orosz Antonov An-22-es miatt repülési tilalmat rendeltek el a teljes gépállományra valamit az összes Tupoljev Tu-95MS bombázóra is, ugyanis mind a két típus a Kuznyecov NK-12 turbólégcsavaros hajtóművekkel üzemel. Jó hírek is érkeztek Oroszországból. Kedden négy Szu-34 Fullback került átadásra. A Mi-38 2.számú prototípusa egy 800 kilométeres repülés után megérkezett Moszkvába. A gép további tesztelésre itt kerül sor. Kazanyban az építés helyén a 2. prototípus eddig 5 órát töltött a levegőben.

A közelmúltban három Bell T-407-es könnyű helikopter érkezett meg Irakba.  Ezek kiképző és futárfeladatokat fognak ellátni. A Bell 407-es fegyverzettel ellátott változata, melyet szintén megrendeltek az irakiak 2011 végéig kerül átadásra.

Dél-Korea az észak-koreai határ közelében állomásozó csapatai részére új terepszínű gyakorlóruhát fog rendszeresíteni.  Ugyanis a határ közelében állomásozó majd 50000 főt számláló északi különleges alakulatok terepmintás ruhája könnyedén összetéveszthető a déliek ruhájának mintázatával, megnehezítve ezzel az azonosítást. A déli hadseregben éppen mostanság került bevezetésre az új digitális terepmintával készült ruha és előreláthatólag a határ közelében állomásozó déli egységek kapják majd meg elsők között.

És akkor az új kínai repülőgépről: Jó pár fotó jelent meg róla, egyesek tudni vélik, hogy Chengdu J-20 a neve és két példány készült belőle. Valószínűleg technológiai demonstrátorok. Az egyik repülni is fog a másik a földi tesztekre készült. Néhány további kép:

http://img34.imageshack.us/img34/3759/j20hires1.jpg

http://twitpic.com/3kqz45/full

http://twitpic.com/3kqz12/full

http://twitpic.com/3krdx9/full

http://twitpic.com/3krcc7/full