Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.01.04

2011.01.04

A Francia Védelmi Közbeszerzési Hivatal (Direction Générale de l'Armement -DGA) 2010. december 22-én 200 darab Meteor nagy hatótávolságú levegő-levegő osztályú rakétát rendelt a francia légierő és a haditengerészet Rafale vadászgépei számára. Az első rakétákat a tervek szerint 2018-ban kell leszállítani a francia légierő részére.

Tajvan vezetése úgy döntött, hogy a múlt év végi 226 darabos MGM140 ATACMS rakéta beszerzése miatt Kínában okozott hullámok csillapítása végett bejelenti, nem telepíti a fegyvereket a külső védelmi övezetének számító szigetekre. Így az alaposan megerődített és a Xiamen kikötővárostól mindössze hat kilométerre lévő Kinmen-szigetcsoporton sem bukkannak fel a rakéták, mivel ezeket Tajvan védelmi célokra vásárolta és természetesen csak egy estleges kínai támadás esetén kerülnének bevetésre.

December elején a Gázai övezetben páncéltörő rakéta csapódott be egy izraeli Merkava harckocsiba. A lézervezérlésű Kornet (AT-14 Spriggan) bár átütötte a harckocsi páncélzatát a személyzetben sérüléseket nem okozott. A támadás arra késztette az IDF vezetését, hogy vizsgálja felül a térségben alkalmazott páncélos technikát.  A megszületett döntés értelmében a 401. dandár, 9. zászlóalja kerül a térségbe, mely egység Merkava Mk4-ein az Rafael Trophy aktív védelmi rendszer már telepítve van.

Az orosz hadsereg ebben az évben tíz interkontinentális ballisztikus rakétával fog éleslövészetet végrehajtani. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Vadim Koval Moszkvában tett bejelentésében elmondta a rakéták közül három RS-12M Topol (NATO kód: SS-25 Sickle), négy RS-18 (NATO kód: SS-19 Stiletto) és szintén három RS-24 (NATO-kód SS-X-29) lesz.

Dél-Korea az eddig a Keleti-tengeren és a Sárga-tengeren az északi tengeralattjárók után kutató erőihez öt P-3CK Orion tengeri járőrgépet vezénylet az érintett területeken végzendő tengeralattjáró-vadászatra. Minderről egy helyi napilap számolt be, később az értesülést a haditengerészet szóvivője megerősítette.