Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.01.13

2011.01.13

A világtengereken történő kalózkodás egyre emelkedő tendenciát mutat. 430 támadást jelentettek világszerte tavaly, szemben a 406 2009-es támadással. A kereskedelmi hajók folyamatos fegyveres kísérete lehetetlen, éppen ezért a kalózok támadásának visszaszorítására más megoldást kell keresni. Ezen munkálkodik a BAE Systems is. Most bemutatott fejlesztés eredménye egy tengeri viszonyok között is nagy hatótávolságú lézer prototípusa. Ez azonban nem fegyver, hanem egy akár 2 km-re is hatásos és ezen távolságon belül ideiglenesen elvakítja a célba vett személyeket (a szem maradandó károsodása nélkül) akik így képtelenek használni fegyvereiket a hajók megtámadására. A biztosabb találat érdekében a BAE Systems egy célzórendszert is megalkotott a lézeréhez. Roy Evans, a BAE Systems fotonikus lézerrendszereinek fejlesztését végző csoport vezetője szerint a célszemélyek számára a hatás hasonló, mint amikor az ember a napba néz. Átmeneti vakságot okozó lézerfegyvereket az amerikai katonák már használtak Irakban áteresztő pontokon, illetve a támaszpontok bejáratainál. Itt a megállni nem akaró gépjárművek vezetőit vakították el az eszközzel.

Az Amerikai Haditengerészet új rakétafegyver után kutat. No persze ilyen költségvetési megszorításokkal teli időben a már kész típusok között válogatnak. Az LCS (Littoral Combat Ship) program számára a földi és vízfelszíni célpontok megsemmisítésére az NLOS rendszer lett kiválasztva. Csakhogy a fejlesztési idő és vele párhuzamosan a költségek is magasabbak lettek mint az elvárt, később meg mint amit még jónak láttak. Így az NLOS fejlesztését beszüntették és a part menti hadihajók még el sem készült, feladat szerint cserélhető küldetésmoduljai pedig rakétafegyverzet nélkül maradtak. Jelenleg a megoldást a már szolgálatba lépett és harctéren bizonyított Raytheon Griffin rakétája biztosíthatja. Jelenlegi számítások szerint a Griffin még olcsóbb is lesz mint NLOS és az évtized közepén már szolgálatba is állhat. Ezután két-három évvel megjelenhet a nagyobb hatótávolságú továbbfejlesztett változata is.

Az Elbit Systems Ltd. tegnap bejelentette, hogy leányvállalata az Elisra Electronic Systems nyert el egy megközelítőleg 29 millió dolláros szerződést Dél-Koreában.  Ennek értelmében az ország 24 CN-235-ös szállítógépeit az izraeliek látják el elektronikus hadviselési rendszerrel, valamint rakétaközeledést jelző rendszer. Ez a mennyiség a következő változatok között oszlik meg: 12 CN-235-100 és 6 CN-235-220 szállítóváltozat 2 CN-235-220 VIP repülőgép, és a 4 CN-235-110 tengeri járőr repülőgép.

Afganisztán vásárol több mint ezer amerikai M24 mesterlövész puskát a hadsereg és a rendőrség részére.

Tegnap már említve lett a brit haderőcsökkentés számszerű mértéke a szárazföldi csapatokat érintően. Ma a The Guardian napilap jelentése került be a rövidhírek közé.A lap értesülései szerint ugyanis a Royal Air Force elveszítheti akár 55 Eurofighter Typhoon vadászgépét 2015-ig. A költségcsökkentő intézkedés a teljes Tranche 1 flottát érinti. A típus első képviselőiként ezek kerültek rendszeresítésre már 2005-ben. Bár a gyártók szerint kivitelezhető a gépek modernizálása a legkorszerűbb Tranche 3 standard szintjére is, az angolok mégis lemondanak erről a szerintük túl költséges megoldásról. Így az évtized közepére a RAF mintegy 100 Typhoon felett rendelkezhet az eddig megrendelt 160 példány helyett. Napjainkig összesen 60 Eurofighter került átadásra, ezek túlnyomó többsége a Lincolnshire-i Coningsby repülőtéren állomásozik. A RAF szóvivője elmondta, a kivont Tranche 1-es Typhoon-okat külföldi vevők részére szeretnék értékesíteni.

A Lockheed Martin F-35B BF-02-es példánya január 6-án végrehajtotta az első függőleges leszállását. A változat ötödik, BF-05-ös példánya pedig az elkövetkező hetekben el fogja végezni az első felszállását.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter kínai látogatásából hazafelé tartva szerdán megállt Japánban, ahol rövid tárgyalást folytatott Toshimi Kitazawa japán honvédelmi miniszterrel. Az AFP hírügynökség egy bennfentes körökből származó értesülésre hivatkozva közölte, Gates azt javasolta a találkozó folyamán, hogy Japán korszerűsítse amerikai repülőgépekkel légierejét. A megbeszélés során az F-35 Joint Strike Fighter, az F/A-18 Hornet és az F-15 Eagle, lett felajánlva, mint a japán számára Pentagon által is támogatott típus.

Egy szárazföldi járművek számára kifejlesztett új aktív védelmi rendszer sikeresen bizonyította képességét két hónappal ezelőtt Németországban. A Diehl BGT Defence által megalkotott MAPS aktív páncélzat a Szövetségi Fegyveres Erők Műszaki Központjában mutatta be tudását a német és szövetséges katonai megfigyelők előtt. A FUCHS 6×6 páncélozott szállító harcjárműre szerelve eredményesen hárította el a járműre kilőtt rakétákat, beleértve azokat is, amelyeket tandem robbanófejekkel láttak el. A rendszer lelkét jelentő az aktív és passzív érzékelők, valamint gyors számítástechnikai rendszerek azt is lehetővé teszik, hogy a kilövés helyét is pontosan megállapíthassák és rövid idő belül tűzcsapást mérhessenek rá a jármű fegyverzetével.