Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.01.19

2011.01.19

A spanyol Navantia hajógyár S-80-as tengeralattjáró-projektjének vezetője, Nicolas Monereo egy interjúban elmondta, biztosra vehető, hogy a haditengerészet 2013-ban átveheti az első S-80-osztályú tengeralattjáróját. A cég az eddigi lemaradását a belső folyamatok átütemezésével fogja behozni. Azt azonban megemlítette, hogy az első egység valójában egy prototípus lesz, így várható több probléma felbukkanása is. Monereo szerint az egyik legnagyobb kihívást a levegőfüggetlen meghajtás létrehozása jelenti technológiai partnerek nélkül. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az S-80-as tengeralattjárók nagyfokú automatizáltságuknál fogva már eleve bonyolultabbak lesznek, mint bármely eddig a Navantia által épített tengeralattjáró. Bár a tengeralattjárók fegyverzetéből hiányozni fognak a Tomahawk robotrepülőgépek, ezek későbbi telepítése Monereo szerint nem okoz majd gondot, hiszen elegendő tér áll rendelkezésre a torpedók a Harpoon robotrepülőgépek mellett.

Az izraeli IAI bejelentette, hogy eddig egy tucat UAV-t adott át Oroszország részére. Ezek között megtalálhatók a Bird-Eye 400, I-View Mk 150, és a Searcher II típusok. Mindezek mellett a cég segítségével eddig 50 főnyi orosz személy sajátította el a fent említett UAV-k irányítását.

Tajvan a nem kellően eredményes légvédelmi rakéta éleslövészet miatt (19 indításból öt nem talált egy pedig bár talált nem robbant fel) vizsgálatot indított. Az elvárt 70-95%-os találati arány nem teljesülésben nagy szerepe volt az amerikai RIM-7M Sparrow rakéták gyenge szereplésének. A célpont megsemmisítést felmutatni nem tudó rakétákból ugyanis három ilyen típusú volt. A vizsgálatban az amerikai gyártó is részt vesz.