Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.01.24

2011.01.24

Az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szerdjukov nemrégiben tett kijelentése kisebb felháborodást váltott ki az orosz katonai vezetés köreiben.  A védelmi miniszter ugyanis végletesen elavultnak tekinti a jelenleg szolgálatban lévő Kalasnyikov és Dragunov lőfegyvereket, így teljes lecserélésüket tervezi. A váltótípusok azonban külföldről származnának a hazai fejlesztések esetleges rendszeresítése nem lett megemlítve.

A kínai Chengdu J-20 feltűnése után találgatások láttak napvilágot több ország médiájában is a kínai repülőgép megalkotásához nyújtott esetleges külföldi segítségről.  Eddig a legtöbb helyen Oroszország szerepelt mint a felhasznált technológiák forrása, azonban a New York Post más nyomot is talált. Ez pedig nem más, mint a Szerbia felett 1999. március 27-én lelőtt amerikai F-117 Nighthawk. Szerb és horvát források egyaránt megerősítették, hogy a lelövés után kínai személyek jó pénzért megvásárolták a lelőtt gép darabjait, az azt összegyűjtő civilektől. A nagy területen szétszóródott roncsokat –némelyik akár egy kisebb autó méretét is elérte- a helyiek ugyanis szuvenír gyanánt magukhoz vették.

Még mindig nem derült ki hogyan kerülhettek fémszemcsék az amerikai C-27J Spartan szállító repülőgépek üzemanyagrendszerébe. A problémára december végén derült fény és az egész flottára kiterjedő repülési tilalom bevezetését vonta maga után. Az első gépnek márciusban már Afganisztánba kellene települni, azonban a repülési lehetőség megvonása súlyosan hátráltatja a még kiképzés alatt álló személyzetek bevethetőségi szintjének minél előbbi elérését.

Az izraeli légerő egy terven dolgozik, melynek célja repülő kórházzá alakítani Lockheed Martin C-130 szállító repülőgépeket és Sikorsky CH -53 helikoptereket. Jelenleg a 669. kutató-mentő egység látja el a harctéren megsérült katonák orvosi evakuálását. Az itt alkalmazott Sikorsky CH-53 és  UH-60 Black Hawk helikopterek felszereltsége azonban nem teszi lehetővé bonyolultabb orvosi beavatkozások végrehajtását.

Az Olasz Légierő január 12-én állította szolgálatba az új beszerzésű RAT-31DL távolfelderítő radarjának első példányát. Az ország észak-nyugati szegletében található Mortara mellett települt 112. távolfelderítő rádiótechnikai század lett az első egység, amely megkapta az új radart, melyet még további 11 követ majd országszerte egy modernizációs program keretén belül.