Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.01.28

2011.01.28

Legutóbb a Singapore Technologies cég feketelistára kerülésekor került szóba az Indiában újra eredménytelenül zárult vontatott tarack beszerzés. Most újra meghirdették a tendert, így újra lehetőség nyílik 400 vontatott tüzérségi eszköz és további 1000 darab helyben gyártott licencének eladására. Eközben a kormány erőfeszítéseket tesz 145 M777 tarack megvásárlására, ezeket a hegyvidéki régióban állomásozó csapatok tüzérségi támogatására használnák.

Az afgán légierő a múlt héten átvette a kilencedik C-27A Spartan szállító repülőgépét. A decemberben kivont An-26-osok és a nyár közepén szintén kivonásra kerülő An-32-esek váltótípusa az eddig tapasztalatok szerint jól alkalmazható az afganisztáni hegyvidéki viszonyok között. A 20 olasz repülőgépből a következő, a tizedik C-27A Spartan a tervek szerint február elején került átadásra.

A vibrációs és stabilizációs problémák kiküszöbölése után az előre tervezett 2005-ös dátumhoz képest alapos késéssel január 27-én átadásra került az olasz légierő részére az első KC-767 tanker. Az eddig használt B-707T/T utódaiból a következő példány már a gyári teszteket végzi és pár hónapon belül szintén átadásra kerül.

Franciaország újra felajánlotta megvételre 18 darab Mirage F1-ét Irak számára. A franciák szerint a gépek akár már ez év végén átadásra is kerülhetnének és rövid időn belül hadrendbe is állhatnának, mivel a múltban több iraki pilóta és műszaki is kiképzést kapott erre a típusra. Ha megvásárlás mellett döntenek az irakiak, akkor 733 millió euróért juthatnának hozzá a gépekhez.

Németországban a parlamenti költségvetési bizottság úgy határozott szerdán, hogy a megrendelt 53 Airbus A400M szállítógépből csak 40 darab váltja majd fel a Luftwaffe 86 C-160 Transall flottáját, a fennmaradó 13 gépet pedig külföldi vevők részére fogja értékesíteni.

Tegnapi Eurofighter-es hírhez kapcsolódó videó: