Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.01.30

2011.01.30

Az USA keleti partján légvédlemi gyakorlatot tartott a haditengerészet. Az Atlantic Trident nevet viselő gyakorlaton a USS MONTEREY  (CG 61) TICONDEROGA-osztályú cirkáló és két ARLEIGH BURKE-osztályú romboló, a USS RAMAGE (DDG 61) és a USS GONZALEZ (DDG 66) vett részt.  A hajók és legénységeik egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétatámadás elleni tevékenységet gyakorolták. Az Aegis ballisztikusrakéták elleni védelmi rendszer most is jól vizsgázott, a MONTEREY  és a RAMAGE a sikeres célfelderítésen túl hatásos ellentevékenységre is képes lett volna éles helyzetben.  Az Atlantic Trident az első olyan alkalom volt, amikor a keleti parton tették próbára az Aegis képességét. Jelenleg a világon 25 hadihajó képes a ballisztikus rakéták lelövésére, ebből 21 amerikai és 4 japán. Ebben az évben újabb három amerikai egység válik majd képessé a ballisztikusrakéták elleni védelmi rendszer használatára.

Az országot sújtó gazdasági nehézség miatt Görögország több fegyverbeszerzését is elnapolja. Ezt Panos Beglitis honvédelmi miniszter jelentette be január 28-án pénteken. Athén 2007 óta folytat tárgyalásokat Franciaországgal hat darab FREMM-osztályú fregatt beszerzéséről, melynek értéke 2,5 milliárd euró lenne. Oroszországból szintén folyamatban van egy fegyverbeszerzés előkészítése, itt 1,2 milliárd euróért vásárolnának BMP-3-as harcjárműveket. Ez nem azt jelenti, hogy a görögök később ne tartanának igényt a fent említett fegyverekre, csak azt, hogy ez évben valószínűleg nem születik meg a végleges döntés a beszerzésükről.

A US Army 2012 után már nem tervezi további Humvee járművek beszerzését, azonban a meglévőket alapos modernizálásnak szeretné alávetni. Ezeken jobb páncélzatot, V alakú padlólemezt és erősebb felfüggesztést terveznek alkalmazni. Ezenfelül a leltárban meglévő 20000 MRAP mennyiségből 1500 válik feleslegessé a közeljövőben. Ezek nagy része a korai gyártású BAE Systems RG-33-as, illetve a Force Protection Cougar járművei közül fog kikerülni.  Az indoklás szerint a régebbi gyártású RG-33-asok korszerűsítése nehezebben megoldható és ezért nem költséghatékony.  A Cougar kivonását a viszonylag alacsony rendszeresített darabszámmal indokolják, így ezek karbantartása és a kezelőszemélyzet képzése került messze többe, mint az elfogadható.

Az amerikai haditengerészet keresi nyugati parti F-35C gépeinek leendő bázisát. A Joint Strike Fighter hordozó fedélzeti változatából 2015-tól kezdődően 109 darab JSF váltja majd le a csendes-óceáni flotta 100 darab F/A-18 Hornet-ét.  Ez a gépmennyiség hét aktív harci század és egy kiképzőszázad állományát fogja alkotni. Ezenkívül, 2017 környékén egy tartalékszázad is felállításra kerülne. A hatékonyság maximalizálása érdekében az összes F-35C repülőgép egy bázison nyerne elhelyezést. Az alapos értékelés után két jelenleg is üzemelő bázisra szűkült le azon légitámaszpontok száma, amik a leginkább alkalmasak lennének az új technika fogadására. Lemoore és El Centro felelne meg legjobban a haditengerészeti F-35C igényeinek. Míg előbbi kiépítettsége folytán jelenleg is a nyugati parton található Honet-ek egyik fő bázisa, így az infrastruktúra fejlesztésére nem kell olyan sokat költeni.  Az F/A-18-asok miatt itt nagyobb gépmennyiség lenne egy helyen, míg El Centro esetében jelentős fejlesztéseket –hangárok, elhelyezési körletek stb.- kellene végrehajtani az idetelepülés előtt.