Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.01

2011.02.01

Januárban az alaszkai Elmendorf légibázison állomásozó 525. vadászrepülő-század 15 F-22A Raptor vadászgépe települt a japánban található Kadena légibázisra. A nyugat-csendes-óceáni térségben a század a légierő F-15, F-16, E-3 AWACS és a haditengerészet F-18, E-2C, és EA-6B repülőgépeivel hajt végre gyakorlórepüléseket a három hónapos ott-tartózkodása alatt.

A német parlament pénteken megszavazta, hogy Afganisztánban még legalább egy évig 4600 főnyi német katona teljesítsen szolgálatot. Németország a koalíción belül a harmadik legnépesebb kontingenssel vesz rész az afganisztáni hadműveletben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után. Eddig 46 német katona vesztette életét a távoli országban.

A tengerészgyalogság is nekilátott szállást csinálni a saját F-35-ösei részére. A B változatú JSF számára a Beaufort támaszponton ez év márciusában már el is kezdődnek a szükséges munkálatok. Mintegy 80 millió dollárért új épületek és más kiszolgáló létesítmények készülnek el. A típus szimulátora is egy új épületben nyer majd elhelyezést, sőt egy új hangár is felhúzásra kerül.  Az eddig F/A-18-as Horneteknek otthont biztosító repülőteret a lódarazsak már elhagyták, de a bővítésre mindenképp szükség lesz, hiszen a bőrnyakúak 88 Lightning II-est állomásoztatnának Beaufort-ban. Ez öt század gépmennyiségét jelenti ebből három lesz harci kettő pedig kiképző.

A Dél-Afrikai Légierő (SAAF) szállítógép-flottája nem fog megújulni a közeljövőben. Ezt Carlo Gagiano altábornagy jelentette ki pénteken tartott sajtótájékoztatójában.  Bár a gépek cserére éretté váltak az A400M megrendelésének lemondása után sem látnak neki váltótípust keresni anyagi okok miatt. Bár ezen a téren kevés pénzből gazdálkodhatnak, az altábornagy elmondásából kitűnt a juttatások emelésével sikerült megállítani az elvándorlást. 2010 folyamán "csak" 15 pilóta mondott búcsút a légierőnek, míg 2009-ben 20, 2008-ban pedig 48 pilóta szerelt le. A földi személyzet terén is megállt a leszerelési hullám. A műszakiaktól 94 távoztak 2010-ben, ez ugyanannyi, mint 2009-ben, míg 2008-ban 200 fő kérte leszerelését.

A Lockheed Martin 139.6 millió dollárét szállíthat 44 darab HIMARS tüzérségi rakétarendszert a US. Army részére. A hadsereg állományában így 2013-ban már 375 HIMARS rakéta-sorozatvető lesz hadrendben.

Az orosz haditengerészet ez évben egy új GRANEY-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjáróval lehet gazdagabb. A SZEVERODVINSZK építése még 1993-ban kezdődött meg, és az ország gazdasági helyzete miatt igencsak elhúzódott.  A tavaly júniusban vízre bocsátott tengeralattjárót jelenleg a májusban kezdődő tengeri próbajárataira készítik fel.

Hétfőn Mumbai közelében összeütközött egy kereskedelmi és egy hadihajó. Az ütközés következtében az INS VINDHYAGIRI-n tűz ütött ki közel a gépházhoz és nagyobb mennyiségű tengervíz is a hajótérbe került. A fregatt saját erőből elérte a városi kikötőt. Az 1981-ben szolgálatba lépett LEANDER-osztályú fregatton a tűzet és a vízbetörést sikeresen megfékezték. A ciprusi zászló alatt hajózó MV NORDLAKE sérüléseiről nem érkezett információ.

Január 27-én végrehajtotta első repülését a japán Kawasaki XC-2 második prototípusa: