Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.04

2011.02.04

Mianmar S-125 Pechora-2M (SA-3 Goa) légvédelmi rakétákat telepít egy eddig azonosítatlan UAV miatt az ország északi részébe. Január eleje óta már több alkalommal is sikerült észlelni a pilóta nélküli repülőgépet, azonban az, az országban rendszeresített csöves légvédelem (37, 40 és 57 mm-es gépágyúk) és a vállról indítható légvédelmi rakéták (Igla) számára is magasan repült a kínai határ közelében. A légierő elrendelte a légtérsértő lelövését.

Az USAF vezetése a közeljövőben három új UAV századot kíván felállítani a légierőnél, hatot a nemzeti gárdánál és egyet a tartalékosoknál. A századok állományát MQ-1 Predator és az MQ-9 Reaper gépek alkotják majd.

A General Atomics Aeronautical Systems-től 24 MQ-9 Reaper-t vásárol az amerikai légierő kicsit több mint 148 millió dollárért.

Az Egyesült Arab Emírségek egy teljes F-16 Block 60 Desert Falcon századot indított útnak a Red Flag 02/11 hadgyakorlatra. Ez a második alkalom, hogy az UAE légiereje részt vesz a Red Flag-on, azonban ez volt az első eset, amikor hazájukból indultak a Nellis légibázis felé. 2009-ben az arizonai Tucsonból indultak, ahol a 162. vadászezrednél folyt a pilóták és a műszakiak átképzése. Most a transzatlanti repülést többszöri légi tankolás segítségével tették meg.

A US. Army január 31-én 50 millió dollárért rendelt 120 mm-es precíziós XM395 aknavető-gránátokat az ATK-tól.

A Raytheon Company megkezdte az új tengerei járőrgépek, a P-8A Poseidon-ok számára az APY-10 fedélzeti radarok alacsony intenzitású gyártását. A Raytheon eddig négy APY-10-est adott át, most újabb hat darab összeszerelését kezdték meg.

Csütörtökön Japánban sikerült elhagyni egy szónárbóját a 14. tengeralattjáró-elhárító század (HS-14 Chargers=Töltők) egyik SH-60F Seahawk helikopterének.  A tipikusan vízben használt eszköz eddig meg nem határozott ok miatt hagyta el a helikoptert és zuhant egy mezőgazdasági hasznosítás alatt álló terültre. Az Atsugi bázisra visszatérő helikopter a leszállóhelytől 6,5 km-re vált meg 92 cm hosszú és 12,7 cm széles bójától, mely a földbe csapódásával egy kisebb krátert hozott létre, épületben nem okozott kárt és személyi sérülés sem történt.  

Ma délelőtt helyi idő szerint 11:20-kor lezuhant az Indiai Légierő egyik MiG-21 Bison repülőgépe. A Gwalior légibázistól 150 km-re délnyugatra lezuhanó MiG-21-esből a pilótának sikerült katapultálnia és a Bhela-Bhimla falu közelében becsapódó gép a földön nem tett kárt emberéletben és anyagiakban. A pilótát helikopterrel a Gwalior katonai kórházba szállították vizsgálatokra. Az eddig információk szerint a MiG-nek hajtóműproblémái voltak.