Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.06

2011.02.06

Pénteken végrehajtotta első repülését az X-47B kísérleti repülőgép. A személyzet nélküli fegyveres repülőgépek hordozófedélzeti üzemre alkalmas demonstrációs példánya délután 14:09-kor emelkedett fel az Edwards légibázisról és 29 percen át tartó repülése során elérte az 1500 méteres magasságot is. A Northrop Grumman csupaszárny UCAS-D gépe előreláthatólag majd 2013-ban szállhat le első alkalommal repülőgép-hordozóra, addig még számos repülés vár rá az Edwards-ról, később már a hordozó-fedélzeti leszállások próbái során a haditengerészet Patuxent River-i tesztközpontjában.

Tegnapi hírcsokrunk végén lett megemlítve, hogy megérkezett az Aero India 2011 légi show helyszínére kér Eurofighter Typhoon. A MiG egyik képviselője elmondta Delhiben a RIA Novosti-nak nyilatkozva elmondta, hogy a cég a tenderen még versenyben lévő MiG-35-ös Fulcrum-F gépei nem fognak repülni a rendezvény ideje alatt. Nem árt megjegyezni, hogy ez év elején egyes –hivatalosan meg nem erősített- indiai sajtóértesülések szerint a légierő döntéshozói mát törölték a MiG-35 és a Lockheed Martin F-16IN gépeit a megrendelésért harcot folytató mezőnyből.

El Salvador anyagi okok miatt elhalasztja a kábítószer ellenes bevetések végrehajtására szánt Embraer EMB-314 Super Tucano harci változatának, az AT-29-esnek a beszerzését. Az ország légierejének legpotensebb típusa a 40 éves A-37B Dragonfly melyből 4-5 üzemképes napjainkban.  A kábítószer ellenes harcot leginkább szorgalmazó USA részéről egyébként az Air Tractor AT-802U lett felajánlva megvételre.

Indiában -a védelmi miniszter AK Antony szombati nyilatkozata szerint- az elöregedő géppark okolható az igen gyakori repülőbalesetekért, katasztrófákért. A miniszter szerint az ország repülőeszközeinek modernebbre cserélésével ezek az események jelentősen csökkenni fognak. A légierő állományából első körben a MiG tervezőiroda két terméke a 21-es és a 27-es fog hadrenden kívül kerülni.

A helyi Chosun Ilbo napilap számolt be arról, hogy a dél-koreai és amerikai hírszerzők szerint Észak-Korea a határtól 50-60 km-re lévő tengerészeti bázisának bővítésébe fogott. Itt akár 70 darab légpárnást is el tudnak majd helyezni, az általuk szállított lövészegységekkel együtt. Az egy egész szakasz szállítására képes légpárnások akár 90 km/órás sebességet is elérhetik, így lehetőséget biztosítanak egy gyors rajtaütésszerű támadás végrehajtására.