Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.09

2011.02.09

Január 25-28 között a Kirtland légibázison került bemutatásra az Embraer A-29 Super Tucano könnyű harci repülőgépe az amerikai légierő képviselőinek. A brazil gép az USAF könnyűsúlyú harctámogató repülőgépre kiírt pályázatán vesz részt. Az itt megjelent 3/3 Nyíl század állományába tartozó Super Tucano (FAB 5951) január 21-én kelt útra hazájából, egy az 1. szállítórepülő-ezred állományába tartozó C-130-as Hercules (FAB 2475) szállítógép kíséretében. Az oda-vissza 12600 km-es távot a kötelék több leszállást beiktatva tette meg. A technikai leszállások során igénybe vett repülőterek: Piarco (Trinidad és Tobago), Santo Domingo (Dominikai Köztársaság) és Fort Lauderdale (Egyesült Államok). A következő napon New Orleans (Louisiana), San Antonio (Texas), és végül, Albuquerque (Új-Mexikó).

A belgiumi székhelyű FN Herstal bejelentette, hogy a norvég fegyveres erő a FN MINIMI 5.56 mm-es golyószóró rendszeresítése mellett döntött.  A szerződés értelmében 1900 darab golyószóró kerül átadásra 2012 végéig. Norvégiában nem ismeretlen a FN Herstal mivel az FN MAG géppuskát és az FN-M2HB QCB nehéz géppuskát is használja az ország hadserege.

Az első két korszerűsített RC-12X Guardrail repülőgép elhagyta a Northrop Grumman Sacramento-i üzemét január 8-án.  A rádióelektronikai felderítést végző típus a korszerűsítést követően 2025-ig maradhat szolgálatban. A korszerűsítés eredménye természetesen, mint minden ilyen feladatra alkalmazott gépnél itt is titkos. A strukturális megerősítéseken felül a digitalizált pilótafülke megléte nyert megerősítést valamint az U-2 és az RQ-4 Global Hawk gépeken már használt bizonyos berendezések alkalmazása.  A két gépet további kettő követi még ebben a hónapban. További tíz RC-12X lesz korszerűsítve 2011 és 2012 között.

Jemen rendfenntartó erőnek jelentős segítséget nyújt az USA az al-Kaida elleni küzdelemben. A terroristák ellen küzdő különlegesen kiképzett katonák mellett rendszeresen repülnek be az ország légterébe a nélkülözhetetlen felderítési adatokat szolgáltató UAV-k is. Az AFP hírügynökség szerint egy ilyen bevetés alkalmával zuhant le a közelmúltban egy MQ-1 Predator gép is. Az eset érdekessége, hogy a roncsok összegyűjtése után az elszállítást végző helyi erők gépjárműveit al-Kaida fegyveresek megállításra kényszerítették és a Predator roncsait megkaparintották.

Megkezdődtek a következő generációs ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáró tervezési munkálatai az Egyesült Államokban. A projekt az SSBN-X jelölést viseli egyelőre. Jelenlegi elképzelések szerint a hajók a SEAWOLF-osztályú vadász-tengeralattjárók terveinek felhasználásával jönnének létre.

Bár a hadműveletek már befejeződtek Irakban és jelenleg már csak katonai tanácsadók vannak jelen az országban -igaz jelentős számban- meg kell említeni, hogy az elmúlt négy hónapban öt EA-18G elektronikai zavarógép is Irakban tevékenykedett. Az ottlétük célja jelenleg még nem ismert.

Chile Latin-Amerikában hagyományosan az egyik legnagyobb tengeri hatalom. Az ország csak jelentős tengeri szállítási kapacitással képes biztosítani lakosainak szükségletét, gazdaságának működőképességét. Éppen ezért döntő fontosságú a hadiflotta. Ezt az előkelő pozícióját azonban a 20. század vége felé fokozatosan elveszítette az ország, a haditengerészet vezetői szerint. Azonban a flotta admirálisainak fejében egy új terv született meg, mellyel ismét a térség vezető tengeri hatalmává válhatnának. Ha mennyiségi alapon nem is versenyezhetnek a szomszédos államok (pl. Brazília) haditengerészeti erőivel, versenyeznek minőségben és képességben. „A haditengerészetnek merevszárnyú harcigépekre van szüksége!”  Így aztán megpróbálnak erőfeszítésekkel szert tenni ilyen eszközökre. Természetesen a Harrier lenne a kiszemelt típus, így most a kormányt próbálják rávenni az angolokkal való tárgyalások kezdeményezésére.  A most feloszlatott Harrier századok gépei éppen jók lennének saját céljaikra. Persze az ország gazdasági helyzete nem tenné lehetővé, még egy kisméretű repülőgép-hordozó szolgálatban tartását sem, de a flotta vezetői szerint erre nem is lenne szükség. A tervek szerint rombolókról és fregattokról üzemeltetnék a helyből fel-és leszállni képes gépeket, a helikopterek számára kialakított leszállófedélzetről.

A Reuters szerint az új brazil elnök, Dilma Rousseff szívesebben vásárolna amerikai Boeing F/A-18-as Super Horneteket, mint francia Rafale-t vagy svéd Gripent. A hírügynökség az információt a brazil kormány belső köreiből szerezte.

A Raytheon Company és az Aerojet egy sikeres integrációs tesztet hajtott végre egy kinetikus harci résszel ellátott Standard Missile-3 Block IB rakétán. A vizsgálat igazolta a következő generációs SM-3 Block IB azon képességét, hogy a továbbfejlesztett, két hullámhossztartományban érzékelő kinetikus harci rész képes nyomon követni és eltalálni, egy mozgó ballisztikus rakétát laboratóriumi körülmények között szimulált zérógravitációs környezetben.

Befejeződtek a továbbfejlesztett Raytheon AGM-65E2/L Maverick rakéta repülési tesztjei.  Az új szoftverrel, és jobb keresővel ellátott Maverick változatot az F/A-18, F-16 és az A-10C gépeken vizsgálták repülés közben.

Eddig öt darab XM-25-ös gránátvető került harctéri próbára Afganisztánba. A lézeres távolságmérő és a gránátok időzített robbanási képessége eddig messzemenően meggyőzte a katonákat az XM-25-ös hasznosságáról. December 3-a óta 55 alkalommal lőttek ki gránátokat az ellenséges erőkre, igencsak pusztító hatással. A fedezék mögött tartózkodók ellen is többször használták eredményesen, nem egy esetben az időzített robbanás hatása az ellenséget gyors visszavonulásra és a harc beszüntetésére késztette.  A hadsereg a tapasztalatok alapján további 36 XM-25-öt szeretne kapni, a beszerzéshez szükséges anyagiak előteremtésén már munkálkodnak.