Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.23

2011.02.23

Amerikában a tengerészgyalogosok mellett a Légierő Különleges Műveleti Parancsnoksága is elégedett az CV-22 Osprey billenőrotoros gépeivel. Az AFSOC ugyanazokat a jellemzőket emelte ki a gép előnyeiként, amit a bőrnyakúak is, vagyis a helikoptereket messze felülmúló gyorsaságot és hatótávolságot. Véleményük szerint az elkövetkező években végrehajtott továbbfejlesztésekkel a gép fényes jövő előtt áll.

Moszkvában szeretnék az összes helikoptergyártásban érdekelt céget egy nagyvállalatba tömöríteni, mint ahogy azt a harci repülőgépgyártókkal is tették. A Russian Helicopters, természetesen a kormány támogatásával, egyre nagyobb részesedést tudhat magának a forgószárnyasok gyártóinak részvényeiből. Jelen pillanatban a Rostvertol 75 százaléka, a Mil 72 százaléka, a Kamov 99,8 százaléka, az Ulan-Ude75 százaléka és a Kazan Helikoptergyár 66 százaléka már a Russian Helicopters tulajdona.

Az USA védelmi minisztériuma további 46 M777-es tarackot rendelt meg a BAE Systems-től. A nagy mennyiségű titán és alumínium felhasználásának köszönhetően mindössze 4200 kg-os 155 mm-es tarackból, így már 1001 darabbal rendelkezhetnek az amerikai haderők.

A RIA Novosti információ szerint, bár eddig már több alkalommal is átütemezésre került a venezuelai S-300-as komplexumok átadásának időpontja, az orosz állami tulajdonú, fegyverexportokat bonyolító cég a Rosoboronexport, ha késve is de le fogja szállítani a légvédelmi rakétákat Hugo Chavez államának.

Elektromágneses impulzusokkal válnak majd hatástalaníthatóvá az improvizált robbanóeszközök. A svájci EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) technológiai kutatóintézetben megalkotott eszköz az IED-k viszonylag egyszerű és az elektromágneses impulzusokra érzékeny elektronikáját hozza működésbe akár 25 méteres távolságból is. A berendezés által generált sorozatos gyors, széles spektrumú elektromágneses impulzusok képesek a földfelszín alá rejtett aknák aktiválásra is. Így a manapság megszokott hatástalanítási módszerek nélkül válhatnak biztonságossá a katonák és járműveik által használt útvonalak. A fejlesztést végző csoport szerint az eddig elért biztató eredmények alapján öt éven belül válik harctéren bevethetővé az elektromágneses impulzusokat használó aknamentesítő berendezés.

A Kalifornia államban található Point Mugu Tengerészeti Légi Hadviselési Központ rakétalőterén sikeres éleslövészetet hajtottak végre a közös, amerikai-izraeli fejlesztésű Arrow ellenrakétával. Helyi idő szerint 22:30-kor indították a ballisztikus rakétát imitáló célpontot, amit az ELTA Industries által kifejlesztett Green Pine radarral sikeresen felderítettek és nyomon követtek az Arrow rakétával történt megsemmisítésig.

A dél-afrikai Paramount Group nagy reményeket fűz új járművéhez a Mbombe gyalogsági harcjárműhöz. Bemutatása 2010 végén Johannesburg-ban történt.  A cég tervezői különféle páncélozott járművek tervezésénél szerzett tapasztalataikat és a technológia legújabb vívmányait használták fel a Mbombe megalkotásakor. Véleményük szerint az új gyalogsági harcjármű egyaránt megfelel a háborús és a rendfenntartó hadműveletekben való alkalmazásra.  A 6x6-os kerékképletű Mbombe tömege üresen 16 tonna, míg maximális terhelés mellett 27 tonna.  Háromfős személyzete mellett (vezető, parancsnok, irányzó) képes nyolc lövészkatona szállítására. A hatsebességes automata sebességváltó 100 km/h maximális sebesség elérését teszi lehetővé. Hatótávolsága 700 km. Új fejlesztésű méhsejt szerkezetű páncélzata lehetővé teszi, hogy a járműtest alsó része a mostanság elterjedt V alakkal szemben egyenes legyen, ezzel is csökkentve a jármű teljes magasságát. A páncélzat így is képes megóvni a bent ülőket 10 kg TNT robbanóanyag jármű alatti detonációjakor keletkező hatásoktól, de 50 kg TNT robbanóanyag ellen is véd 5 méteren túlról. A páncélzat nyújtotta lövedékek és repeszek elleni védelem megfelel a STANAG 4569 Level IV szintnek. Fegyverzetét igény szerint alakíthatják ki a vevő kívánsága szerint géppuskákból és gépágyúkból.

Mbombe bemutatás:

 

és még egy: