Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.25

2011.02.25

Az Egyesült Arab Emírségek 40 Sikorsky UH-60M Black Hawk helikopteréből 23 példányt AH-60-as Battlehawk-á alakít át.  Így a helikopterekre szerelhető szárnycsonkokra AGM–114 Hellfire irányított rakéták és géppuskák is felszerelhetők lesznek a nem irányított rakéták mellett, a célfelderítésben és a Hellfire-ök célra irányításában az AN/AAQ-22E BRITE Star II szenzortorony kerül alkalmazásra. Az átalakítási munkák, az oktatás és a szükséges pótalkatrészekkel együttesen gépenként 12 millió dollárba kerülnek. Az így átalakított UH-60-asok harcértéke a korai AH-64-es Apache harci helikopterek szintjét közelíti meg. Az első átalakított helikopterek 2014 után kerülnek átadásra.

Ezenfelül az ország Lockheed Martin F-16 E/F Block 60-as Desert Falcon repülőgépei alkalmassá válnak felderítő feladatok végrehajtására is. 81 millió dollárért vásárolnak ugyanis Goodrich DB-110 felderítőkonténereket a részükre.  A DB-110-et a térségben már megrendelte Egyiptom, Marokkó és Pakisztán.

A kínai LOEC egy újabb precíziós bombát mutatott be. Az eddig is ismert LS-6-os család új tagja a bomba végén lévő irányítófelületeteken túl, a 24 km-es hatótávolságú változatnál alkalmazott bombatest oldali négy kis szárny helyett, a leoldás után kinyíló nagyobb fesztávolságúakkal rendelkezik, így lehetővé válik nagy leoldási magasság esetén a 60 kilométerre lévő célpontok megsemmisítése is. A 250kg-os LS-6L bomba orrészébe egy képalkotó infravörös kereső került ez eddigi lézeres helyett.  Természetesen az elődökön eddig használt GPS-es irányítórendszert is megtartották az LS-6L-en.

Márciusban fogja az USAF tesztelni a Lockheed Martin-Hawker Beechcraft AT-6-os könnyű támadó repülőgép precíziós fegyverzettel. Arizonában GPS és lézeres vezérlésű bombák célba juttatásnak képességét veszik górcső alá.

Megérkeztek csütörtök délután a szíriai Latakia kikötőjébe az izraeli nemtetszését kiváltó iráni hadihajók. Az iráni haditengerészet parancsnoka Habibollah Sayyari admirális szerdai nyilatkozatában újfent megerősítette, hogy a hajók békés céllal, kiképzésre érkeztek Szíriába. (Lásd: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.02.17.html)

Mától hivatalosan is a US. Navy állományába tartozik a WILLIAM P. LAWRENCE (DDG 110) ARLEIGH BURKE-osztályú romboló.

Hírszerzési jelentések szerint Irán uránt szeretne vásárolni, ezért lépéseket tett Zimbabwe felé. Amerikai állítások szerint az iráni uránlelőhelyekről kitermelhető anyag rossz minőségű, ezért próbálkoznak meg külföldi beszerzésekkel. Teherán szerint  elegendő minőségű és mennyiségű uránnal rendelkeznek, az Afrikai államot csak mint jövőbeli beszerzési lehetőségként vizsgálták.

Két Hawkei páncélozott jármű került átadásra az ausztrál haderő részére. A Thales Australia által gyártott Hawkei az ausztrál hadseregben leváltásra ítélt Land Roverek váltótípusa lehet. A most átadásra került két példánnyal a megrendelés elnyeréséhez szükséges teszteket fojtatják le.

 

Most két filmsorozat következik a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából:

Pincebörtön:

Ávósok: