Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.02.26

2011.02.26

A devonporti hajógyárban február 25-én pénteken, elkészültek a HMS BULWARK  partraszállító hajó felújítási munkálataival. A 11 hónapos korszerűsítés eredményeképpen 450000 munkaóra alatt alapos változások történtek bizonyos helyeken.  A hajó elektromos és információs rendszerébe például további, majd 34 kilométernyi kábel került tovább bővítve a számítógépes információs hálózatot. A leszálló fedélzetet egyidejűleg most már két Chinook helikopter is igénybe veheti, valamint a helikopterek és a deszant hajók személyzete is használhatja az éjjellátóikat távozáskor és érkezéskor egyaránt. A szállított tengerészgyalogosok szálláshelyein, vizesblokkjaiban is változások történtek a kényelmesebb elhelyezés érdekében. A HMS BULWARK külső részét 8000 liternyi festékkel vonták be, a hajótest víz alatti részére egy újfajta került, mely megnehezíti a kagylók megtelepedését. A hajóra most három hetes próbák várnak és utána térhet vissza az altív szolgálatba.

Brazíliában az Embraer a légierő illetékesei elé terjesztette a KC-390-es szállító/tanker repülőgép létrehozásában részt vevő beszállítók listáját. A légierő a gyár reményei szerint már a következő hónap folyamán jóváhagyja a listát és megkezdődhet a munka.

A francia légierőben szolgáló női hajózók már eddig is felbukkantak Afganisztán egén a harci repülések során. Volt, aki egy Mirage F1CR-n repülve egymagában, de volt olyan is, aki egy Mirage 2000D fegyverzetkezelő operátoraként oltalmazta a földi csapatokat. Február 8-án azonban egy teljesen női személyzet által irányított Mirage 2000D emelkedett a levegőbe a kandahári repülőtérről és indult éles harci bevetésre az Armée de l'ai történelmében először.

Egy A-29-es Super Tucano pilótája felszállás után katapultált Brazíliában február 25-én.  A Porto Velho repülőteréről helyi idő szerint 19:00-kor felszálló gép a futópályától nem messze zuhant le, a pilótája Marcelino Aparecido Feitosa hadnagy katapultált, majd a légierő egyik H-60-as Black Hawk helikoptere kórházba szállította.

A Királyi Haditengerészet 1994-ben szolgálatba lépett RFA FORT GEORGE nevet viselő ellátóhajója hivatalosan is fel lett ajánlva Brazília számára megvételre. A hajó -akárcsak testvérhajója a RFA FORT VICTORIA- maximális vízkiszorítása 32550 tonna, hossza 204 méter, szélessége 30 méter, merülése 9,7 méter.  Szállítási kapacitása 10000 liter folyékony halmazállapotú anyag (víz, olajszármazékok) és 6000 tonna szilárd (élelem, lőszer, tartalék alkatrészek). Hangárjában három közepes méretű helikopter (angoloknál Merlin) számára biztosított az elhelyezés.

Pár napja volt szó a különféle országok állampolgárainak líbiai evakuálásáról,(Lásd: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.02.24.html)  és az ott felbukkant haditechnika eszközökről. Nemsokára egy kínai eszköz is feltűnik majd a térségben. Peking ugyanis a szomáliai kalózok elleni nemzetközi flottacsoportból a XUZHOU Type 054 JIANGKAI-II-osztályú fregattot vezényli Líbia tengerpartja elé. Az ország hadihajói egyébként immáron a hetedik váltásban hadakoznak a tengeri rablók ellen. A Líbiában tartózkodó kínai állampolgárok számáról igencsak eltérő információk láttak napvilágot, számuk 6300-tól 30000-ig terjedhet. Elszállításukhoz a kínai kormány saját hajóin kívül repülőgépeket és görög hajókat is bérelt.