Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.02

2011.03.02

Ez évtől kezdődően kapják meg az orosz légvédelmi alakulatok a modernizált S-300V4 és Buk-M2 közepes hatótávolságú és a Tor-M2, rövid hatótávolságú légvédelmi rendszereket. Ezenkívül, a szárazföldi csapatok részére is átadásra kerülnek BTR-82A páncélozott szállító járművek, páncéltörő rakéták, önjáró lövegek, valamint további Iskander-M (SS-26 Stone) taktikai ballisztikus rakéták is. Mindezt az Orosz Honvédelmi Minisztérium jelentette be hétfőn.

Néhány héttel a Nimrod MRA4 tengeri járőrgépek roncstelepre küldése után a Royal Navy máris tengerészeti felderítő repülőgépeket szeretne vásárolni. A flotta az új gépek beszerzésre 1 milliárd fontot szeretne fordítani. Elviekben egy a Nimrodnál kisebb gép is szóba jöhet, valamint nem zárkóznak el egy speciálisan erre a feladatra alkalmas UAV rendszeresítésétől sem.

Exportképesebbé szeretné tenni az MQ-1 Predator UAV gépét a General Atomics. Az átalakított RQ-1 Predator XP változatot elsősorban a Közel-Keleten és Észak- Afrika országaiban szeretné értékesíteni a gyártó. Az USA törvényei nagyon megnehezítik a fejlett haditechnika eszközök külföldi eladását. Sok arab országban igény mutatkozik egy hosszú őrjáratozási idővel rendelkező személyzet nélküli repülőeszköz iránt, azonban az élvonalba tartozó izraeli Elbit vagy az IAI termékei politikai, vallási okokból szóba sem jöhetnek. Erre a piaci szegmensre szeretne betörni az amerikai gyártó a Predator XP-vel, melyen olyan kamerarendszereket helyeznének el, amik eladását nem korlátozzák a törvények. Ez azonban nem biztos hogy egy minden képességében kevesebbet tudó változatot fog eredményezni, hiszen a könnyebb felszerelés miatt megnövekedhet a levegőben tölthető idő, a General Atomics szerint akár 40 órára is.

A következő heti norfolki kifutása után a Földközi-tenger felé veszi  az irányt a USS MONTEREY (CG-62) TICONDEROGA-osztályú cirkáló. Az Aegis radarrendszerrel és SM-2MR Block IIIB rakétákkal felszerelt hajó képes a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták észlelésére, nyomon követésére és lelövésére. A cirkáló hat hónap tartózkodik majd a térségbe Európa védelme érdekében.

A brit haderőcsökkentés első lépéseként június 1-től két Tornado század kerül feloszlatásra ebben az évben. A Marhamban állomásozó 13. század és a Lossiemouthban található 14. század. A századok személyi állományát azonban szeretnék megtartani, így részükre megpróbálnak más beosztásokat találni. A Tornado GR.4, GR.4A változatokat ezután már csak öt harci század fogja repülni (2. 9. 31. Marhamban a 12. 617. Lossiemouthban valamint a szintén itt állomásozó 15. tartalékos század).

Ötven AAS-44C (V) típusú célzótornyot szállíthat a Raytheon az amerikai haditengerészet MH-60R és az MH-60S helikopterei számára. A ötven millió dolláros szerződés eredményeképpen növekszik a helikopterek fedélzetéről történő felderítés távolsága.  Az első AAS-44C (V) átadása még ebben az évben megtörténik, míg az utolsót 2012-ben szállítja le a Raytheon.

Márciusban bővülhet a mianmari Fulcrum-flotta. Az ázsiai ország első gépeit használt állapotban Fehéroroszországtól szerezte be, azonban a rossz tapasztalatok miatt további 20 MiG-29-es megvásárlásáról már Oroszországgal kötöttek üzletet. 553 millió dollárért tíz MiG-29B, és hat MiG-29SE együléses vadászgép és négy MiG-29UB kétüléses oktató változat kerül az országba, a meglévő 12 Fulcrum mellé.

E hónap elején az Afganisztánban harcoló amerikai alakulatok megkaphatják első GPS vezérlést alkalmazó 120 mm-es aknavető-gránátjaikat. A hadsereg jelenleg 5480 darab műholdas vezérlést alkalmazó gránát beszerzése mellet döntött.

A honvédelmi kiadások lefaragása miatt veszélybe kerülhet a brazil Mirage 2000-esek hadrafoghatósága. Katonai körökből származó információk szerint az üzemanyag és alkatrészellátás már áprilisban földre kényszerítheti a francia típust az országban.

India az észak-keleti régióban fokozza repülőgépeinek számát. A kínai határ közelébe éppen tegnap települtek egy új század első gépei, a Chabua légibázisra. A 102. század első három Szuhoj Szu-30MKI gépét még további 13-15 követi majd az elkövetkező néhány hónapban.  A térségben az első Szuhojokkal felszerelt század egyébként 2009-ben Tezpurban állt fel. Az IAF tervei szerint ezen a két bázison összesen négy Szu-30-as század fog állomásozni.