Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.18

2011.03.18

A Szabad Líbiai Légierő egyik MiG-21-e lezuhant (kép 1., 2., 3.) tegnap Bengázitól északra. A Fishbed vesztét műszaki meghibásodás okozta. Más információk szerint a gép a Kadfihoz hű erőkhöz tartozott és egy másikkal együtt lelőtték. A pilóták fogságba estek, de más hírek szerint meghaltak. Állítólag Szíriából és Szudánból érkeztek az országba.

Az USA tengerészgyalogságának reményei szerint még ebben az évben Afganisztánban bevetésre kerülhetnek az új Bell AH-1Z harci helikoptereik. A típus harctéri szolgálatát a tűzvezetőrendszerben lévő hibák kijavítása késleltette.

Az Royal Air Force legújabb C-17-es Globemaster III szállító repülőgépe, a ZZ177-es végrehajtotta első háborús övezeti bevetését.  Az idén január végén szolgálatba állt példány (Lásd: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.01.22.html ) több mint 25 tonnányi ellátmánnyal a fedélzetén érkezett meg Camp Bastion-ba.  A tehertérben Hellfire rakétákból, lőszerekből, repülőgép alkatrészekből és légkondicionálókból tevődött össze a rakomány.

Március 15-én reggeltől a Thaiföldi Királyi Légierő megkezdte repüléseit a Saab JAS-39 C/D Gripen harci gépekkel.  Az első felszállást egy D verzió hajtotta végre, az első ülésben a Gripeneket repülő század parancsnokával, Jackkrit Thammavichaival, a hátsóban pedig a svéd Claes Wikströmel.