Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.26

2011.03.26

Tegnap végrehajtotta első őrjáratát a Katari Légierő Líbia felett. Egy Mirage 2000-5EDA gép egy francia repülőgép kíséretében járőrözött a repüléstilalmi övezetben.

Ajdabiya város közelében angol és francia repülőgépek támadták a Kadafihoz hű erők tüzérségét és páncélosait.

A Földközi-tengeren cirkáló hadihajókról további 15 Tomahawk csapásmérő robotrepülőgép indult útjára, a Tripoli környéki helyőrségek ellen.

Egyes vélemények szerint a brit Tomahawk állomány jelentős mennyiségbeli csökkenést szenvedett el mindössze négy nap alatt. A HMS TRIUMPH nukleáris meghajtású tengeralattjáróról ugyanis 12 darabot indítottak líbiai célpontok ellen és ez a Királyi Haditengerészet 64 darabos készletének 20%-a. A Royak Navy szóvivője válaszolt a felvetésre és elmondta, hogy ha kell mindig lesz egy bevetésre kész, teljesen felfegyverzett brit tengeralattjáró a koalíció számára mindaddig, amíg szükség van rá. Ha a 64 darabos brit Tomahawk készlet esetleg nem lenne elegendő, akkor az Amerikai Haditengerészet Tomahawk robotrepülőiből vesznek át kellő mennyiséget.

Az orosz hírszerzés tudni véli, hogy a koalíciós erők Nagy-Britannia és az Egyesült Államok aktív részvételével április végén, május elején partraszállást fognak végrehajtani Líbiában. Ez csak akkor nem valósulna meg, ha addig a légicsapásokkal sikerülne a Kadafihoz hű erőket annyira meggyengíteni, hogy Kadafi „önként” kénytelen lenne lemondani az ország vezetéséről.

Az előrejelzéseknek megfelelően ma lezajlott a nyolcadik SAN ANTONIO-osztályú partraszállító hajó, a USS ARLINGTON (LPD-24) keresztelője.

A haditengerészet tegnap nyilvánosságra hozta a következő két FREEDOM-osztályú fregatt nevét is. Az LCS-6 Mississippi állam fővárosának Jackson-nak a nevét fogja viselni, míg testvérhajója az LCS-8 a szomszédos állam, Alabama fővárosának Montgomery-nek a nevét kapja, az USA történetében második hajóként. A két hajót egyébként az Austal építi az alabamai Mobile városában.

Újra teljes erővel düböröghet tovább az JFS program. Az F-35 Lightning II AF-4-es példány március 9-i generátor tűzét kivizsgálva megállapításra került, hogy generátorok hűtését és kenését végző olaj emberi hiba miatt kapott lángra, és vált üzemképtelenné. A karbantartási előírások módosítása után már az összes eddig elkészült példány (az eddig letiltott AF-4, AF-6, AF-7,BF-5, CF-1 gépek is) a levegőbe emelkedhet és folytatódhatnak a tesztek. (Előzmény: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.03.16.html ) A kiesett idő a tesztprogram vezetői szerint nem okoz számottevő csúszást az ütemtervben.

A Gázai övezetből újra megélénkült a rakéták indítása izraeli területekre. Az eddig megtörtént légicsapásokon felül, a védelmi miniszter, Ehud Barak parancsot adott a hadseregnek az Iron Dome rakétavédelmi rendszer érintett területre történő telepítésére. A pár napon belül befejeződő telepítés most még csak kísérleti és a részleges lesz. A teljes védelmet évekbe telik majd létrehozni, főleg úgy, hogy az Iron Dome hiányosságaira már fény derült.(Lásd: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2010.12.21.html )