Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.27

2011.03.27

Washingtonban a Kadafi ellenes erők támogatására fontolgatják, hogy a térségbe vezényeljenek néhány AC-130-as csatarepülőgépet. Ezek a gépek jobban alkalmazhatók lennének a városokban folyó harcok támogatására a mostani vadászbombázók helyett. Ugyanebből az okból felmerült harci helikopterek és fegyveres UAV-k bevetésének gondolata is.

A Líbiában lezuhant F-15E pilóta kimentése során a tengerészgyalogság egy új kommunikációs technikája is debütált. (A kimentés részletei: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.03.24.html ) A USS KEARSARGE fedélzetéről egy héliummal töltött léggömb emelkedett a magasba, mely alá egy kommunikációs antennát szereltek. Ezzel a megoldással teremtve rádiókapcsolatot a mentőegységekkel, amikor azok már elhagyták a hajó rádió adó-vevőinek a föld görbülete miatt néha igen kicsi hatótávját. Eddig a levegőben tartózkodó AWACS és a fedélzetén szolgálók töltötték be az átjátszóállomás szerepét, ez azonban némi kését jelentett az útnak indult gépekkel való kommunikáció során.

F-15E munkában:

A pénteki légicsapások során a RAF Tornado GR.4-es gépei három páncélozott járművet Miszráta és további két páncélozott járművek Ajdabiya város közelében lőttek ki Brimstone rakétáikkal.

Tegnap francia Rafale repülőgépek öt Soko Galeb G-2A-E sugárhajtású kiképzőgépet és két Mi-35 Hind harci helikoptert semmisítettek meg Miszráta közelében. A hírek szerint ezeket is a miszrátai repülőtéren a földön, még felszállás előtt érte bombatalálat. A francia védelmi minisztérium közleménye szerint a repülőgépek és a helikopterek egyértelműen katonai feladatot készültek végrehajtani megsemmisítésük előtt, a lázadók ellen.

Franciaország 186 Mistral indítóállványát korszerűsíti a Matis MP3-as irányzékkal. Az MP3-as éjjel-nappal alkalmazható, hőkamerával ellátott irányzék, mely nagymértékben kibővíti a rossz időjárási viszonyok közötti alkalmazhatóságot. Ezen felül a Sagem egy érzékenyebb infravörös keresővel látja el a Mistral légvédelmi rakétákat.

A kanadai kormány 36 MK-48 Mod 7 Advanced Technology (AT) torpedó átalakító készletet és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket, alkatrészeket, oktatást és logisztikai támogatást szeretne vásárolni 125 millió dollárért. Az ország jelenleg MK 48 Mod 4/4M és MK 46 5A (S) W torpedókkal rendelkezik a nem éppen magas hadrafoghatóságukról elhíresült VICTORIA-osztályú (volt brit UPROLDER-osztály) dízel–elektromos tengeralattjáróihoz.

Március 24-én utolsó alkalommal hagyta el Portsmouth kikötőjét a HMS INVINCIBLE repülőgép-hordozó. A Falkland-szigeteket megjárt veterán most Törökország felé veszi az irányt, ahol lebontást végzik majd.