Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.31

2011.03.31

Hétvégétől az USAF B-1B Lancer nehézbombázói is részt vesznek az Odyssey Dawn hadműveletben.  A még hóborította Ellsworth légibázison települt 28. bombázó ezred első bevetését vasárnap hajtotta végre. Képek Ellsworth légibázisról:

Dolgoznak a fegyveresek éjjel…

és nappal

Helyére kerül a 2000 fontos JDAM

A hideg időjárás nem csak a fegyveresek dolgát nehezíti meg

Bevetésre kész

Felszállás 27-én

A Líbia feletti légtérzár ellenőrzésében Olaszország is részt vesz. Négy Panavia Tornado ECR gépük mellett négy Eurofighter és a haditengerészet négy Boeing AV-8B Harrier II Plus repülőgépe erősíti a koalíció légierejét. A Eurofighter–ek két póttartállyal és négy Raytheon AIM-120 AMRAAM, valamint négy Diehl BGT Defence IRIS-T levegő-levegő rakétával, a Harrierek két AMRAAM és két Raytheon AIM-9 Sidewinder rakétával, valamint egy Rafael Litening célzókonténerrel repülik bevetéseiket.

Tegnap a RAF Tornado GR.4-esei az olaszországi Gioia del Colle-ból felszállva három harckocsit, két páncélozott harcjárművet és egy föld-levegő rakéta állást semmisítettek meg Miszráta közelében Paveway IV kombinált vezérlésű bombákkal és Brimstone rakétákkal.

A líbiai helyzetre hivatkozva elhalasztják az egyik Nimród R1 felderítő repülőgép kivonását.  Az 51. század Afganisztánban repülő XW664 lajstromú gépe a terveknek megfelelően a mai nappal befejezi szolgálatát és pár napon belül hazatér. A ciprusi Akrotiri légibázison állomásozó XV249 továbbra is szolgálatban marad.

A CIA az MI6 és a brit különleges erők több tucatnyi embere hírszerzői feladatokat lát el Líbiában. Segítségükkel valósulnak meg a légicsapások, mivel folyamatosan figyelemmel kísérik a Kadfihoz hű erők harceszközeinek mozgását, szivárgott ki az információ brit kormánykörökből.

Belga F-16-os munkában:

Szerdán 14:50-kor a USS JOHN C. STENNIS repülőgép-hordozó fedélzetén felrobbant a tengerészgyalogság F/A-18C Hornet vadászbombázójának egyik F404-GE-402 hajtóműve.  A 101. kiképzőszázad (VMFAT-101) felszállásra készülődő gépe körül tízen szenvedtek sérüléseket, közülük négyet légi úton a San Diego-i kórházba szállítottak, a többiek égési sérüléseit a hajó kórházában látták el. A keletkezett tűzet gyorsan eloltották a Hornet nagyjából 1 millió dolláros kárt szenvedett. Az okok kivizsgálását megkezdték.

Egy másik A-osztályú (1 millió dollárnál nagyobb értékű kár, vagy halálos kimenetelű baleset) eset is bekövetkezett a haditengerészet egyik F/A-18F Super Hornet-ében még március 12-én. A gép fékjei egy Afganisztánban történt leszállása során gyulladtak ki. A baleset kivizsgálása folyamatban van.

Kedd este a Hawaii Kaneohe Bay sekély vízébe csapódott a tengerészgyalogság egyik CH-53D Sea Stallion helikoptere. Az 363. nehéz szállítóhelikopter század este 7-kor felszálló gépe a levegőbe emelkedéstől számított kb. 20 perc múlva jelentette rádión, hogy vészhelyzetbe került. A gyakorlórepülésre indult négyfős személyzetből egy személy életét vesztette a balesetben, két fő állapota még a kórházba szállítás után egy nappal is kritikus volt.

A B-3-as névvel is illetett lopakodó bombázóból az Amerikai Légierő 80-100 darabot kíván hadrendbe állítani 2020 után. Ez jelentős csökkenésnek tekinthető az eddig mondott 175 géphez képest.

Görögország 160 millió dollár értékben szerez be pótalkatrészeket F-16, RF-4E, C-130B/H, C-27J, T-6A/C repülőgépei számára.

A Goodrich nyerte azt a szereződést, melynek értelmében korszerűsítésre kerülnek az U-2-es felderítőgépek elektrooptikai felderítő szenzorjai. A SYERS-2A frissítés javítani fogja az U-2-esek infrakamerái által szolgáltatott kép minőségét.

Mindössze 100 kg-os kémműholdon dolgozik az izraeli Rafael Advanced Defense Systems. A kis műholdat akár egy F-15-ös is útjára indíthatja, a maximális repülési magasságba való emelkedése után. Az alacsony Föld körüli pályán, nagyjából 300-350 km-es magasságban keringő műhold akár hét évig is üzemelhet és juttathatja hírszerzési információhoz felhasználóit.