Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.04.02

2011.04.02

Vasárnaptól a Pentagon tervei szerint már nem fognak légicsapásokat végrehajtani Líbiában. Természetesen az amerikai erők továbbra is szemmel tartják az országban folyó eseményeket, azonban a pénteki előrejelzés szerint e hét végétől már csak alkalomadtán avatkoznak bele a harcokba.  Az USA gépei természetesen a beavatkozásra készen folytatják járőrrepüléseiket Líbia felett és ugyancsak aktívak maradnak a légi üzemanyag utántöltésben, a szállításba, és felderítésben feladatot ellátó repülőgépeik is. Péntek reggelig egyébként 221 Tomahawk robotrepülőgépet indított az amerikai és 7 darabot angol haditengerészet. A robotrepülőgépekkel szintén beszüntetik a csapásméréseket.

Csütörtök éjjel az USAF F-15-ös és F-16-os gépei Nyugat-Líbiában támadtak egy radarberendezést, valamint rakétaszállító járműveket. A tengerészgyalogság AV-8B Harrier+ gépei 500 fontos bombákkal intéztek támadást a Kadafihoz hű erők harckocsijai, páncélozott szállító harcjárművei és önjáró tarackjai ellen.

A tegnapi parlamenti jóváhagyás után (lásd: a netarzenál tegnapi bejegyzését) a mai napon már három svéd JAS-39 Gripen és a földi személyzetet szállító Gulfstream repülőgép útnak is indult a Ronneby légibázisról, hogy csatlakozzanak a Líbia feletti légtérzárat ellenőrző koalíció repülőegységeihez. A svéd különítmény úti célja Szardínia. A holnapi napon további öt Gripen és négy C-130-as Hercules indul dél felé, utóbbiak közül egy tartósan ott is marad, a légi utántöltő feladatok ellátására.

A szerdai Hornet baleset egyre több részletére derül fény. A tengerészgyalogság 101. kiképzőszázadának (VMFAT-101) F/A-18C gépét a USS JOHN C. STENNIS (CVN-74) egyes katapultjáról szerették volna indítani, és a kilövésig mindössze 10 másodperc volt hátra, amikor a gép jobb hajtóművében megtörtént a lapátok leszakadása. A vizsgálat jelenlegi állása szerint a hordozó fedélzetéről kerülhetett egy eddig azonosítatlan tárgy a hajtóműbe.

Átvette első tengeralattjáró-vadászatra is alkalmas Airbus Military C295-ös repülőgépét a Chilei Haditengerészet. A dél-amerikai ország még 2007-ben rendelt meg három gép az Airbus Military-től.  Elsőnek a tengeri járőrverzióval (MPA) készültek el, ezt 2009 decemberében adták át, míg a második tengeralattjáró-vadász (ASW) pár hónapon belül került a megrendelő tulajdonába.

Pénteken hajnalban lezuhant az Edwards légibázisról felszállt Global Observer UAV egyik prototípusa. A gép egy kiszárad tómederben csapódott be személyi sérülést, anyagi kárt nem okozott.