Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.04.11

2011.04.11

Pénteken a RAF Tornado GR.4-esei Brimstone rakéták és Paveway IV bombák bevetésével Ajdabiyanál két, míg Miszrátánál öt harckocsit semmisítettek meg.

Vasárnap tovább folytatódtak a légitámadások a Kadafihoz hű erők ellen Miszráta és Ajdabiya városának környékén. Miszrátánál 14 Ajdabiyanál 11 harckocsi és páncélozott jármű semmisült meg.

A beninai repülőtérről felszállt a Szabad Líbiai Légerő egyik MiG 23-as Flogger repülőgépe, azonban mivel nem volt engedélye a repüléstilalmi zónában történő repülésre, a koalíció őrjáratozó vadászgépei rövid időn belül elfogták és leszállásra kényszerítették felszállásának helyszínén. A gép négy UB-blokkal (összesen 128 darab nem irányított rakétával) felfegyverkezve légicsapásra készült a Kadafihoz hű erők utánpótlási vonala ellen. Egyes hírek szerint szombaton egy Mi-24-es Hind harci helikopter is megsértette a repülési tilalmat Ajdabiya környékén, ez a helikopter is a Szabad Líbiai Légerő kötelékébe tartozott.

A Líbia partjainál létesített tengeri blokádból hazaindult a HMS CUMBERLAND (Type 22) fregatt, melyet április elsejei kivonását a kormány az afrikai országban történtek miatt két héttel odázta el. A fregattot a HMS LIVERPOOL (D92) Type 42-es romboló váltotta le utolsó szolgálatban töltött útján.

Az április 8-ai támadás felvételei RAF Tornado-k fedélzetéről:

Kanadai Airbus tanker munkában:

A BAE Systems bejelentette, hogy egy 8 millió fontos megrendelést kapott a brit védelmi minisztériumtól a Tornado vadászbombázók modernizálásra. A gépek fedélzetén a sisakkijelző integrálását kell megoldani a vállalatnak.

Franciaország hadserege további Cassidian DRAC mini-UAV-k beszerzését határozta el. A típus 2010-es rendszeresítése óta már kiállta a próbát Afganisztánban is és a harctéri eredmények folytán most további rendszerek megvásárlása mellett született döntés.

Jól halad az Amerikai Haditengerészet a hajók önvédelmét ellátó nagy energiájú szilárdtest lézerfegyver fejlesztésével. Az április 6-al lezárult kísérletsorozatban a San Nicholas-sziget körüli vizeken tengeri körülmények között tesztelték a lézer hatásosságát.  A fegyvert a USS PAUL FOSTER (DD-964) fedélzetére szerelték és kisméretű  célpontok megsemmisítését hajtották végre. Az eredményeket megfelelőnek ítélve a fejlesztést folytatják egy ténylegesen hadrendbe állítható lézerfegyvert létrehozva.