Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.04.12

2011.04.12

Tegnap délután és ma reggel Ajdabiya és Miszráta környékén további 11 harckocsi és 5 PSZH semmisült meg a NATO parancsnoksága által vezényelt Unified Protector hadművelet utóbbi óráiban. A két város környékén eddig 49 harckocsi, 9 PSZH, 3 légvédelmi ágyú és 4 nagyobb lőszerraktárat ért bomba vagy rakéta találat.

A dán F-16-osok Ajdabiya mellett két harckocsi megsemmisítését hajtották végre és eddig 82 bevetésen 160 bombát dobtak le.

Március 31 óta a koalíció repülőgépei 1721 bevetést teljesítettek, ebből 721 alkalommal támadtak földi célpontokat.

A kaliforniai Beale légitámaszpont lesz az USAF MC-12W Liberty repülőgépeinek otthona ez év nyarától az eddigi Key Field helyett. A hírszerzést, megfigyelést és felderítést végző típus az elkészült környezettanulmányok kiértékelése után meghozott döntés értelmében kerül a U-2-esek és az RQ-4 Global Hawk-oknak is otthont adó bázisra. Túlzsúfoltságtól azonban nem kell tartani, hiszen a hadrendben álló 37 MC-12W túlnyomó többsége a tengerentúlon teljesít szolgálatot. A pilóták és a gépszemélyzetek oktatására kijelölt 7-10 gép állandó jellegű telepítésével számolnak.

Az F-35-ös program jelenlegi állása szerint a légierő első Lightning II századai már 2017-re elérhetik a hadrafoghatóságukat. Az eddigi 2016. áprilisi dátumban a szoftverfejlesztések késése miatt már nem bíznak.

Ausztráliában viszont egyre kevésbé bíznak Lightning II-eik első 14 példányainak 2018-as megérkezésében. Éppen ezért fontolóra vették, hogy az eddig megrendelt 24 Boeing F/A-18F Super Hornet mellé további 18-at szerezzenek be, mivel a jelenleg repülő régebbi A/B változatú Hornetek élettartama 2020-ban lejár.

Március 22-én és 24-án már megtörténtek az első oldási tesztek, melyeket a B-1B stratégiai bombázókhoz kifejlesztett új bombafelfüggesztő rendszerrel hajtottak végre. A 225 kilogrammos műholdas, vagy lézeres irányítással ellátott bombákból a gépek bombaterébe eddig 15 darabot függeszthettek fel. A mostani módosítás után lehetővé válik a bombaterenkénti 48 darab 225 kg-os bomba elhelyezése is.  Az elsőnek módosított Lancer a Dyess AFB-ról érkezett a 337. Teszt és kiértékelő századhoz a kaliforniai Edwards légibázisra.

Brazíliában a francia Dassault Aviation kihasználva az FX-2 tender döntéshozatalának elodázást megpróbálja a Rafale pozícióját tovább erősíteni. Legújabb ajánlatukban már az áll, hogy a 36 repülőgép megrendelése esetén 4 milliárd euró értékben fektetnek be Brazíliában a Snecma-val és a Thales-el közösen. Ez nagyjából 150%-os ellentételezést jelentene.

A Raytheon átadta a Dél-Koreai Haditengerészet számára azt első Phalanx Block 1B közelkörzeti légvédelmi rendszert. A világon már 25 haditengerészet által használt Phalanx az FFX-osztályú fregattok fedélzetére fog kerülni, így a Raytheon további öt Phalanx rendszer megrendelésére számít a közeljövőben.

Spanyolországban a Cassidian jól halad a Eurofighter csapásmérő képességének megteremtésében. Egy hasonló program Angliában is fut, ott azonban a Paveway IV-es bombát integrálják a Typhoon fedélzetén (Lásd: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.03.07.html). Németország, Spanyolország és Olaszország azonban az EGBU-16-os bombát szeretné gépeinek fegyverzetében látni. Az EGBU-16-ossal az első eloldást a múlt héten hajtották végre.

Az Elbit Systems brazíliai leányvállalata, az AEL Sistemas korszerűsít további 11 F-5-ös vadászgépet az ország légiereje számára. A gépek új elektronikát, fedélzeti számítógépet, radart, displayeket, fegyverzetet és elektronikus hadviselési berendezéseket kapnak 85 millió dollárért. A munkálatokkal 2013-ra kell végezni az AEL szakembereinek. A megrendelés összegébe mindezeken felül belefértek még a tartalék alkatrészek és földi kiszolgáló eszközök, valamint egy szimulátor is.

Hibás hegesztés miatt keletkezett lék az USS FREEDOM (LCS-1) hajótestén (Előzmény: https://netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.03.20.html ). Mint a vizsgálat megállapította a hajó tervezése során nem követtek el hibát a mérnökök és nem konstrukciós hiba miatt került víz a hajó belső részébe.

Tárgyalásokat folytatott a Rosoboronexport Brazíliában egy közös gyártású, rendőrségi és katonai célokra is használható páncélozott gépjárműről. A hírek szerint Oroszország az Arzamas által gyártott GAZ-2330 TIGR jármű licencét ajánlotta fel a dél-amerikai ország számára.

Olaszország Afganisztánba telepített AMX vadászbombázói maguk mögött hagyták az 1000. bevetésüket és ez idő alatt több mint 2500 órát töltöttek a levegőben.

Tegnap felállt a második pakisztáni század, amely a CAIC-PAC JF-17 Thunder vadászgépekkel lett felszerelve. A 16. század korábban szintén kínai eredetű gépekkel, az A-5 Fantan-okkat repült.