Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.26

2011.05.26

Meglepte a brit parlamentet a francia védelmi miniszter által tett kijelentés, miszerint brit harci helikopterek lesznek vezényelve a Kadafi ellenes erők megsegítésére. Nick Harvey angol védelmi miniszter a képviselőházban elmondta, őt is meglepetésként érte francia kollégája kijelentése, mivel az Apache harci helikopterekkel (melyek a napokban teljesítették 100000. repült órájukat) kapcsolatban ilyen irányú döntés még nem született.

Fülöp-szigetek haditengerészete is szeretne a környéken mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tengeralattjáró tulajdonosok klubjába lépni. A flotta szakértői már készítik azt a tanulmányt, mely az ország geopolitikai, stratégiai és gazdasági helyzetét figyelembe véve reális beszerzési lehetőségeket mutat fel a döntéshozóknak. Jelenleg annyit már tudni, hogy a nagyobb lemaradást elkerülendő az első egységet 2020-ig illene beszerezni.

Május végéig a floridai MacDill légibázison állomásozó 927. légi utántöltő század négy KC-135 Stratotanker repülőgépe települ a bulgáriai Burgasz repülőterén. A hónap közepén érkezett gépek feladata az Afganisztánból érkező, illetve oda tartó C-17 Globemaster III és C-5 Galaxy szállítógépek üzemanyag mennyiségének kiegészítése.

Az indiai határőrség nincs megelégedve az eddig átvett helyi gyártású Dhruv helikopterekkel. Az eddigi tapasztalatok alapján a gépek szervizigénye magasabb, míg repülési magasságuk alacsonyabb az elvártaknál. A határőrség kötelékében jelenleg hat HAL Dhruv helikopter található, számuk azonban hamarosan további kettővel fog növekedni.

Sikeres éleslövészetet hajtott végre az MBDA május 18-án és 19-én az Aster légvédelmi rakétával. Mindkét rakéta az olasz haditengerészet CAVOUR hordozójáról indult és autonóm, illetve a hajó többi rendszerével integráltan semmisítette meg a légi célokat.

Az indiai haditengerészet az év hátralévő részében két nagyméretű hadihajót fog szolgálatba állítani. A TALWAR-osztályú INS TEG fregatt szeptember-október környékén kerül majd a flotta állományába, míg a SHIVALIK-osztályú INS SATPURA június-júliusban.

Törökországban ez évben június 13-24 között rendezik meg az Anatóliai Sas hadgyakorlatot. A résztvevő országok Jordánia, Pakisztán, Spanyolország, Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Egyesült Államok és Törökország lesznek.