Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.27

2011.05.27

Az USAF is besegít a NATO szövetségeseknél a líbiai hadművelet miatt beállt bombahiány orvoslásába. A Pentagon ugyanis szerdán jelentette be, hogy 24,3 millió dollár értékben kerülnek átadásra a precíziós bombákhoz való alkatrészek és bombatestek.

Elkészültek a 100. Eurofighter Typhoon összeszerelésével a BAE Systems, a Lancashire-i Wartonban található üzemében. Az első sorozatban gyártott brit Typhoon 2003. február 14-én gördült ki a gyárból. A gépet megrendelő országok között eddig több mint 260 darab került átadásra, a típus összesített repült órája pedig túllépte a 11000-et.

Washingtonban hat Cessna T-182T és 26 Cessna 208B repülőgép, illetve az oktatáshoz szükséges anyag került megrendelésre az afganisztáni pilótaképzés beindításához, 88,5 millió dollárért a Cessna Aircraft-tól.

Az első Airbus A330 MRTT útra kelt Ausztrália felé. A gép helyi idő szerint 10:00-kor hagyta el a madridi betont és több leszállóhely és pihenő közbeiktatásával (McCarran-Nevada és Hickam-Hawaii az Egyesült Államokban) május 30-án érkezik meg a RAAF Amberley bázisára. A gép fedélzetén az Airbus Military és az Ausztrál Királyi Légierő személyzete is megtalálható. Érdemes megjegyezni, hogy az eredeti tervekben az első példány 2009-ben került volna átadásra. Az ausztrálok öt megrendelt KC-30A gépe közül a második a Qantas Defence Services Brisbane-i üzemében kerül átalakításra és csak a festés, illetve az utolsó ellenőrzések miatt kerül vissza Madridba. E példány még a következő hónapban megérkezik Ausztráliába. További két Airbus A330 MRTT még ebben az évben átadásra kerül. Az ötödik gép csak pár napja érkezett meg Brisbanebe és az átalakítások után csak a következő évben kerül a megrendelőhöz.

A tajvani hírszerzés információ szerint egy új, ballisztikus rakétákkal felszerelt dandárt állítottak fel Kínában a Guangdong tartományban. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NSC) igazgatója, Tsai Der-Sheng elmondása szerint a Kína Népi Felszabadító Hadsereg a 96166-os kódszámmal emlegeti az új egységet, melynek fegyverzetéről az igazgató nem adott tájékoztatást. Azonban egyes internetes források szerint az új egység a DF-21D hajók elleni ballisztikus rakétával van felszerelve.(Kapcsolódó hír)

Május 8-án sikeres éleslövészet hajtott végre az ausztrál HMAS PERTH fregatt. A hajón végzett korszerűsítés eredményeképpen egy új, többfázisú radar került a főárbocra. A PERTH egy Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) rakéta segítségével sikeresen eltalálta az új radar által felderített célpontot.

Hamarosan megkezdheti tengeri tesztsorozatának utolsó szakaszát a BOREJ-osztályú JURIJ DOLGORUKIJ. A Szevmas hajógyárban még a múlt században, egészen pontosan 1996. november 2-án megkezdett építés üteme 2007. április 15-én tette lehetővé, hogy vízre bocsátsák az osztály első egységét.

A francia védelmi miniszter, Gerard Longuet egy kétnapos látogatást tett Indiában és ekkor kifejtette, hogy az ázsiai ország által megrendelt SCORPENE-osztályú tengeralattjárók projektjében a legnagyobb késedelmet az okozta, hogy a Mumbai hajógyárban nem volt meg a szükséges infrastruktúra, az ilyen típusú tengeralattjárók gyártásához. A hajógyár végül is képessé vált a gyártásra és a felek közötti egyéb vitás kérdések is rendezésre kerültek, így az első egység 2016-ban kerülhet átadásra, míg az azt követő öt évben évenként egy tengeralattjáró kerül majd leszállításra.