Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.29

2011.05.29

Kínában a légierő mellett a haditengerészet is rendelkezik jelentős mennyiségű harci géppel. Utóbbiak feladat elsősorban a hajók elleni támadások végrehajtása. Kisebb mennyiségben vadászgépekkel is rendelkeznek, azonban ezek darabszáma egy esetleges háborús helyzetben nem tudná biztosítani a támadást végrehajtó kötelékek védelmét. A haditengerészet vezetése felismerte ezt a hiányosságot és meg is próbálta orvosolni.  Azonban azok a közös gyakorlórepülések, amikor a légierő vadászai oltalmazzák a flotta csapásmérőit a források és a kiképzési terv hiányosságai miatt a mai napig nem kerültek megvalósításra. Így egy esetleges háborús helyzetben mindez csak rögtönzött módon valósulhatna meg, ennek minden hátrányával.

Május 11-i norfolki kifutását követően 26-án Angliába látogatott az első harci őrjáratán lévő USS GEORGE H.W. BUSH (CVN 77) repülőgép-hordozó. A NIMITZ-osztály legújabb tagja a USS TRUXTUN (DDG 103) ARLEIGH BURKE-osztályú  romboló társaságában kötött ki Portsmouthban.

Japánban fontolgatják, hogy hozzájáruljanak az SM-3 Block IIA elfogórakéták harmadik fél számára történő exportjához. A rakéta ugyanis Japán és az Egyesült Államok közös terméke, így exportja egy harmadik fél számára jelenleg még a japán törvényekbe ütköző cselekedet lenne.  A szigorú japán fegyverexport törvény csak az 1983-as módosítása után tette lehetővé fegyverek és fegyverekkel kapcsolatos technológiák exportját, azonban  kizárólag csak az USA-ba. Az SM-3 Block IIA-ra szükség van nem csak a két fejlesztésben részt vevő országban, de több NATO szövetségesnél is, például az Európát védő rakétapajzs is ezt a változatot alkalmazná. Toshimi Kitazawa védelmi miniszter januárban tett ígérete szerint még ebben az évben döntés születik az ügyben.