Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.06.01

2011.06.01

Elégedett a francia légierő a Dassault Rafale harci gépek Líbia feletti légtérzár során felmutatott teljesítményével. A pilóták elmondása szerint a pilótafülkében nem okoz gondot eltölteni hat vagy hét órát sem egy-egy bevetés alatt.  A Rafaleok hadrafoghatósága 2200 repült óra után is közel 100%-os, karbantartási igénye több mint 25%-al kisebb, mint a Mirage 2000-é. A többfeladatú Rafale nem egy esetben valódi multifunkciósként indult bevetésre, négy MICA levegő-levegő rakétával, hat AASM Hammer precíziós irányítású bombával, egy Thales Damoklész célzókonténerrel vagy Reco NG felderítő konténerrel és két póttartállyal felszerelve. Nem véletlen, hogy a pilóták szeretik megemlíteni, hogy két megfelelően felszerelt Rafale ugyanakkora tűzerővel rendelkezik, mint két Mirage 2000-5 és négy Mirage 2000D. Persze a pilóták számára nagy segítséget jelent a harctéri internet is, hiszen a Link 16 adatátviteli rendszer segítségével egy gombnyomással a más gépek által felderített célpontok koordinátái az AASM bombák fedélzetére juttathatók.

Átadták az első modernizált indiai An-32-es repülőgépet. Az ukrán gyártó 105 szállítógép korszerűsítését fogja végrehajtani, így a modernizált Antonovok fedélzetén megtalálható lesz a légi ütközéselkerülő rendszer, földközelségjelző, a műholdas navigáció, korszerűsített rádió-magasságmérő, új radar és multifunkcionális kijelző.

Akár 70 évig is szolgálatban maradhat két hajó az Egyesült Államok haditengerészeténél. A Hetedik flotta parancsnoki hajója a USS BLUE RIDGE és a hasonló feladatokat ellátó USS MOUNT WHITNEY ugyanis a jelenlegi elképzelések szerint egészen 2039-ig szolgálná a csillagos-sávos lobogót. Az 1960-as 70-es években épített hajók így új rekordot állíthatnának fel a US. Navy történetében.

Az olasz légierő négy AMX vadászbombázója érkezett meg Afganisztánba váltásként. Az 51. Ezred raja Krétán, Egyiptomban és az Egyesült Arab Emírségben szállt le üzemanyagot vételezni. Az AMX-ek Afganisztánban elsősorban felderítő repüléseket hajtanak végre.

Afganisztánban lezuhant egy ausztrál Boeing CH-47D Chinook szállítóhelikopter. Az ország középső részén található Tarín Kot városától 90 km-re keletre szerencsétlenül járó helikopter fedélzetén lévők közül egy fő elhunyt, további öt könnyebben megsérült. Az ausztrál védelmi minisztérium közleménye szerint még nem tisztázódott mi miatt zuhant le az országba telepített két Chinook közül az egyik. A szerencsétlenül járt ausztrálokat egy amerikai helikopter szállította el a helyszínről.  Az ausztrál CH-47D roncsát később megsemmisítették.