Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.06.06

2011.06.06

Vietnam megerősítette azon szándékát, hogy tengeralattjárókat vásároljon. A hat orosz KILO beszerzését a május 26-án történet esemény kapcsán hozták újra szóba. A vietnami, olaj és gázkitermeléssel foglalkozó PetroVietnam cég egyik lelőhelyeket kutató hajóját, három kínai hajó zavarta meg munkavégzése közben, az ország fennhatósága alatt álló tengerrészen. A kínai hajók közül az egyik egy szonda kábelét is elvágta az incidens során. Vietnami részről a KILO-k mellett a Szu-30-as vadászbombázók és légvédelmi rakéták beszerzése is újra elhangzott, az országban nagy felháborodást kiváltó eset kapcsán.

Malajzia a DEFTECH által gyártott AV-8 páncélozott járművet választotta. Az FNSS Pars 8×8-án alapuló, a DFETECH és az FNSS által a helyi igények szerint áttervezett jármű a svájci MOWAG Piranha IIIC és a finn Patria gyártmányainál bizonyult jobbnak. Az ország 559 millió dollárért 257 darab AV-8-ast kíván beszerezni, összesen 12 féle változatban. Így a páncélozott szállító harcjármű, gyalogsági harcjármű, páncéltörő rakétával felszerelt, aknavetővel ellátott, parancsnoki központ, légvédelmi, valamint egészségügyi változat mellett még számos változatban fog készülni az AV-8-as.

Elkészültek a Királyi Haditengerészet HMS ILLUSTRIOUS repülőgép-hordozójával a Babcock hajógyár munkásai. A brit flotta egyetlen talpon marad INVINCIBLE-osztályú egysége 16 hónap alatt a szokásos szerkezeti ellenőrzésen és renováláson felül leginkább az elektronikai korszerűsítésen esett át, de megújult a konyha és korszerűbbé vált a szennyvíz tisztítását végző gépezet is a 40 millió fontos költségű munkálatok eredményeképpen. A HMS ILLUSTRIOUS most egy hét héten átívelő próbán vesz részt és csak következő hónapban állhat újra szolgálatba.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerint Horvátország, Románia és Törökország, Bulgáriával együtt, közös repülőgép beszerzést kellene hogy végrehajtson a költségek alacsony szinten tartása végett. Ha ez az elképzelés megvalósulna, az nagymértékben elősegítené a Lockheed Martin F-16-os térségbéli elterjedését.

Latin-Amerikában igen erős marketingtevékenységet folytat az izraeli Elbit Systems. A világ élvonalában tanyázó UAV gyártó és fejlesztő cég pilóta nélküli repülőeszközeit szeretné a térségben értékesíteni. A hírek szerint már akadt is egy megrendelő, azonban nevét a cég emberi még titokban tartják. Egyes információk szerint Chile döntött a Hermes 900-as gépek megrendelése mellett.

Múlt héten Londonban is megszületett a döntés a harci helikopterek líbiai bevetésének jóváhagyásáról. Ez a film azonban a kevésbé akadozva döntő franciák helikopteres egységének indulását mutatja be a TONNERRE fedélzetéről: