Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.06.30

2011.06.30

Még ez évben megjelenhet a RAF Typhoon repülőgépeinek fedélzetén a Striker sisakba szerelt kijelző. A rendszert már tavaly nyáron tesztelték angol pilóták, azonban a napi használtban még nem jelent meg, hiába hajtanak végre harci bevetéseket a géppel Líbia felett. Persze a konfliktus felgyorsította a még hátralévő integrációs folyamatot. A BAE Systems eddig kb. 50 darab Striker-t adott át Olaszország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság részére, jelenleg havonta nyolc példány készül el a kicsit több mint 400000 dolláros sisakból.

Indiából származó értesülések szerint Pakisztán lépéseket tesz a saját, tengeralattjárókra telepített nukleáris csapásmérő erő létrehozására. A hírek szerint a Kínai Állami Hajógyárnál érdeklődnek a QING-osztályú tengeralattjárók iránt. A kínai fejlesztésű Stirling-motoros levegőfüggetlen meghajtással ellátott tengeralattjáró, a Type 041A YUAN-osztály továbbfejlesztett változata. A megnövelt toronyban lett elhelyezve három, 1500 km-es hatótávolságú CJ-10K robotrepülőgép indítótubusa.  A közel 3600 tonnás vízkiszorítású QING-osztályból hat darab megrendelését valószínűsítik az indiaiak. Persze a pakisztáni tengeralattjárók átadásáig még lehet hogy évek fognak eltelni, ugyanis az első QING-osztályú tengeralattjárót tavaly szeptember 9-én bocsátották vízre Kínában.

Dél-Korea azt tervezi, hogy négy C-130-as Hercules szállítógépét alkalmassá teszi a különleges erők hadműveleteiben való részvételre. A többfunkciós radarral, infravörös képalkotóval és műholdas kommunikációs rendszerrel felszerelt Herculesek leginkább az USAF MC-130-as változatára hasonlítanának. Feladatuk a különleges egységek észak-koreai katonai és nukleáris létesítmények közelébe történő juttatása lenne.