Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.07.03

2011.07.03

Franciaország elismerte, hogy ejtőernyővel juttattak el fegyverzetet és utánpótlást a líbiai lázadók részére. A mintegy ötventonnányi szállítmányban gépkarabélyok, géppuskák RPG gránátok, egészségügyi felszerelés, rádió adó-vevők, és GSP vevők voltak. Azt azonban továbbra is tagadták, hogy irányított páncéltörő rakétákkal is ellátták volna a lázadókat.

Június 30-án este két francia Dassault Rafale hajtott végre kényszerleszállást Máltán. A Líbia feletti bevetésen lévő géppár egyik gépén keletkezett meghibásodás miatt kénytelenek voltak a bevetést megszakítani és a kitérő repülőteret igénybe venni. A műszaki meghibásodás okát még nem tudni, azonban ez már az ötödik alkalom volt, hogy francia gépek kénytelenek megszakítania feladatukat, és a jelenlegi legkorszerűbb típussal ez most fordult elő másodszor.

Visszakerültek Kanadába négy évvel ezelőtt Afganisztánnak ajándékozott C7-es gépkarabélyok. Az afgán hadsereg felállítását segítendő átadás során került 2500 C7-es az országba. Ezek némileg különböznek az eredeti amerikai M16A2-estől.  A visszaadás oka az egységesítés volt, így a kanadaiak által eszközölt változtatások megpecsételték a C7-esek afganisztáni sorsát. Megemlítésre érdemes, hogy 2500 darabból pár száz hiányzott a visszaadáskor készült leltár végén, az afgánok szerint ezeket a csaták, illetve lopások során vesztették el. Kanada a fegyverek mellé 7 millió darab 5,56-os lőszert is szállított.

A 30 éves Eric Ziegler százados vezette azt az F-16C Block 25 Fighting Falcont mely június 28-án zuhant le. A Nellis AFB-n települt 422. Teszt és kiértékelő század állományába tartozó pilóta a gépét nem tudta elhagyni a becsapódás előtt. Ziegler százados több mint 1200 repült órával rendelkezett (ebből több mint 300-at harci bevetésként repült), ezek többségét az F-16-on szerezte. Szolgálai ideje alatt megfordult a dél-koreai Kunsan és a németországi Spangdahlem bázisokon állomásozó alakulatoknál is.

Little Rock légibázison folyik majd a Boeing által modernizált Lockheed C-130 AMP gépek csapatpróbája. A Boeing a tesztekhez öt gépet szállít le 2012 elejére, a végleges hardver és szoftver konfigurációban. Az első gép április 23-án, a második május 16-án került átadásra. A harmadik gép még ebben a hónapban megérkezik Little Rockba. A gyártó szerint mindössze egyéves tesztidőszak után, egy megbízható és költséghatékony modernizációs program veheti kezdetés a Herculesek fedélzetén.

Patuxent River-i tesztközpontban megkezdődtek az F-35B BF-4-es példányának a segítségével, a fedélzeti elektromágneses környezetben előforduló esetleges hibák felderítése. A szimulált elektromágnese környezet után veszi kezdetét a valódi fedélzeti vizsgálat, ennek idén ősszel a USS WASP (LHD 1) ad majd otthont.

A Fincantieri trieszti hajógyárában újult meg két kenyai rakétás gyorsnaszád. A hajók a PROVINCE-osztály terveinek felhasználásával épültek Nagy-Britanniában az 1980-as évek végén. A 56,7 méter hosszú, körülbelül 450 tonna vízkiszorítású, közel 40 csomós maximális sebességű, 45 fős személyzetet igénylő, 4 Otomat hajók elleni rakétával, 1 76 mm ágyúval és egy kétcsövű 30 mm-es valamint két egycsövű 20 mm-es gépágyúval ellátott NYAYO-osztály (P3126 KNS NYAYO és P3127 KNS UMOJA) felújítási munkálataira még 2008-ban pályázott az olasz cég.  A Vosper Thornycroft által gyártott testvérhajók teste, meghajtó rendszere, csővezetékeik, elektromos rendszerük, légkondicionáló berendezéseik mind alapos átvizsgáláson és helyreállításon, illetve cserén esett át.

E hét péntekén és szombatján az ausztriai Zeltwegben megrendezésre került Air Power 11 légi bemutatón látható volt két szaúdi Eurofighter Typhoon is. A gépek a BAE Systems wartoni összeszerelő üzeméből hazafelé tartva szálltak le az ausztriai bázison és emelték jelenlétükkel a statikus kiállítás fényét. A hazafelé tartó utat még megszakították Bariban, Rodoszon és az egyiptomi Sharm-el-Sheikh-ben végrehajtott leszállással.

A német Der Spiegel magazin szerint a Szövetségi Biztonsági Tanács jóváhagyta 200 darab Leopard 2A7 harckocsi eladását Szaúd-Arábia részére.