Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.07.07

2011.07.07

Pakisztán aktív elektronikus zavarórendszert vásárol a Block 52-es F-16-osai számára. Az ALQ-211V4-es a többek között Chilébe és Lengyelországba is exportált Falconokon is megtalálható, beépített formában. Pakisztán most 49,1 millió dollárért azonban a V9-est megrendelte meg, mely a konténerbe szerelt változat. Ennek aerodinamikai és tömegadatai hasonlóak, mint az AN/ALQ-131 zavarókonténeré. Az ALQ-211V9-esből 18 darabot szereznek be.

Lehetséges, hogy további C-27J Spartan szállítógépre is felkerülhet majd az amerikai felségjelzés. Ugyanis egy tanulmány készül, mely megvizsgálja, hogy az eddig megrendelt 38 C-27J elegendő lesz-e a felmerülő szállítási feladatok ellátására.  Ha kiderül, hogy további gépek is szükségeltetnek, akkor ezek leghamarabb a 2013-as költségvetési év keretéből válnak kifizethetővé.

Alaposan bevásárol gránátvetőkből az USA hadereje. Az M320A1-esből ugyanis 18000 darab került megrendelésre, 38,6 millió dollárért.  Az utolsó darabokat 2015. május 31-ig szállítják majd le.

Tegnap helyi idő szerint 10:30 körül lezuhant egy QF-4 Phantom II-es repülőgép Roswelltől délnyugatra.  A légi cél szerepkört betöltő típus fedélzetén most azonban egy pilóta is tartózkodott, ő sikeresen elhagyta a gépet, sérüléseket nem szenvedett.

Június 20-án elhunyt Robert H. Widmer az USA első szolgálatba állított szuperszonikus bombázójának, a Convair B-58 Hustlernek a tervezője.  A 95 évet élt Widmer a Convair után dolgozott még a General Dynamics, majd a Lockheed és később a Lockheed Martin csapában is. Jelentős szerepet játszott az F-111 Aardvark és az F-16 Fighting Falcon repülőgépek, valamint a Tomahawk csapásmérő robotrepülőgépek megalkotásában is.

Május 16 és 26 között már járt egy izraeli katonákból álló csoport az Egyesült Államokban a tengerészgyalogságnál használt MV-22 Osprey billenőrotoros gépek tanulmányozása céljából. Június 13 és 23 között egy újabb csoport vizsgálta meg a gépeket, a bevetéseken  alkalmazó 204. és a 365. valamint a típus tesztelést végző 22. századnál. A szimulátor kipróbálásán felül megismerkedtek a karbantartás menetével, illetve elmélyedtek a típus harctéren alkalmazott bevetési profiljaiban.  Ez utóbbi területen leginkább a különleges egységek részére végzett repülések és a kutató-mentő feladatok részletei érdekelték leginkább az izraelieket. Az éjszakai és a kötelékrepülésen felül mód nyílott egy légi utántöltésen is részt venni az izraeli csoportnak.

Ausztria nemsokára átveheti első kommunikációs és IFF rendszeriben korszerűsített Eurofighter Typhoon vadászgépét. A Tranche 1 szintet képviselő gépek közül az utolsót 2015-re alakítja át a gyártó a nemsokára átadásra kerülőhöz hasonlóan. A 2007 és 2009 között átadott gépek összesített repült ideje már túllépte a 3200 órát. A költségvetési megszorítások miatt a flotta évente 1200-1300 órát tölt a levegőben, azonban ez a szám folyamatosan emelkedni fog a jövőben, így 2015-re elérheti, az 1500-at. A készültségi szolgálatból tavaly 170 alkalommal került emelésre a Typhoon az ország légterét megsértő gépek elfogása végett. Ausztriában jelenleg 14 pilóta repüli a típust, ők éves átlagban 70-80 órát töltenek a levegőben.

Július 2-án egy újabb sikeres tengeri tesztet tudhatott maga mögött a FREMM-osztályba tartozó AQUITAINE fregatt. A Vizcayai-öbölben három héten keresztül tették próbára a hajó radarjait, beépített, illetve vontatott szonárját és infravörös kameráit. A célfelderítésben elsődleges rendszerek jól vizsgáztak a haditengerészet és a gyártó emberiből álló személyzet árgus szemei előtt. A hajó most visszatért a DCNS gyárába, hogy a még hátralévő munkálatokat befejezzék rajta. Az AQUITAINE fregatt legközelebb ősszel száll tengerre ismét.

Újra az afganisztáni Kandahár repülőterére települt a RAF 617. repülőszázada. A Panavia Tornado GR.4-est használó alakulat látja el a szárazföldi csapatok légitámogatását.

Egy tengerészgyalogos meghalt, öt másik súlyos sérüléseket szenvedett, amikor Bell UH-1Y helikopterük lezuhant. A Camp Pendletonból felszállt 3. ezred helikoptere gyakorlórepülésen vett részt, mely során hegyvidéki terepen gyakorolták a fel-és leszállásokat.