Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.07.25

2011.07.25

Pakisztánban felállt a haditengerészet első UAV-val felszerelt százada. A hazai készítésű Uqab II pilóta nélküli légi járműveket alkalmazó egység a Mehran haditengerészeti bázison települt. A Global Industrial Solutions által gyártott Uqab II-es a földi állomástól 150 km-re távolodhat el és 4 órán át maradhat a levegőben.  Terhelhetősége 20 kg, repülési magassága 3000 méter.

Malajziai hírügynökségek tudatták a világgal, hogy az ország honvédelmi minisztere megerősítette azon információkat, mely szerint  a Maláj Királyi Légierő tenderén indul a Eurofighter Typhoon is. A ország az 1995 óta szolgáló MiG-29N Fulcrum gépeit szeretné leváltani egy potensebb típussal.  A gépek kivonásával már kacérkodtak, azonban végül is 2010 februárjában döntés született a 2015-ig történő hadrendben tartásuk mellett.  Erre az időpontra már várhatólag kiderül melyik gép is lesz a Fulcrumok váltótípusa. Az Eurofighter mellett a megrendelés elnyerésért az Szuhoj Szu-35, a Boeing F/A-18E Super Hornet és a Saab JAS- 39 Gripen csatázhat majd.

A mai napon lehagyta Bremerton kikötőjét a USS JOHN C. STENNIS  (CVN-74) NIMITZ-osztályú repülőgép-hordozó vezette CGS-3 jelzésű harccsoport.  A hordozón kívül ezt a USS ANTIETAM (CG-54) TICONDEROGA-osztályú cirkáló, a USS WAYNE E. MEYER (DDG-108), a USS DEWEY (DDG-105), a USS KIDD (DDG-100) és a USS MILIUS (DDG-69)  ARLEIGH BURKE-osztályú rombolók, valamint a USS JARRETT (FFG-33) OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregatt alkotja. A hajókötelék a Csendes-óceánon és a Perzsa-öbölben lesz megtalálható az elkövetkező hét hónap során.