Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.09.01

2011.09.01

Matra Mistral kishatótávolságú légvédelmi rakéták kerülnek a dél-koreai haditengerészet őrhajóinak fedélzetére. A Sárga-tengeren szolgáló egységek lesznek elsőként ellátva a francia fegyverrel, mégpedig nagyon gyorsan, ugyanis a Mistarlok még e hónap végéig a hajókon szolgálók keze ügyébe kerülnek. A haditengerészet és a Védelmi Fejlesztési Hivatal (ADD) közösen végzett teszteket a rakéták tengeri körülmények közötti használhatóságáról. Január óta a Mistral több alkalommal is bizonyította használhatóságát nem csak repülőgépek, hanem vízfelszíni célpontok ellenében is.

A Finn Védelmi Erők vezetése megállapodást kötött a Patria céggel az ország NH90 helikoptereinek ballisztikai védelemmel történő ellátásáról. A helikopterek pilótáit és a szállított személyeket egyaránt kompozitból készült páncélzat fogja védeni. A páncélzat helikopterekbe történő beszerelését 2012-2014 között végzik el.

Indonézia hat Mil Mi-17V5-ös szállítóhelikoptert vett át augusztus 26-án. A gépek megvásárlását egy 56 millió dolláros orosz állami kölcsön tette lehetővé. Az indonéz hadsereg immáron 18 Mi-17V5 és hat Mi-35 harci helikopterrel rendelkezik.

Eladósorba kerülnek az ausztrál haditengerészet Westland Sea King Mk 50A/B helikopterei is. A további üzemeltetésre alkalmas öt helikopter, a kiszolgálásukhoz szükséges eszközök és sok alkatrész decembertől számít majd feleslegesnek az országban. Ausztrália 12 Westland Sea King Mk 50-est vásárolt 1974-ben. Ezekből 1995-ig hatot vesztettek el balesetben. A megmaradt helikoptereket 1995 és 1996 között modernizálták, ekkortól lett Mk 50/A a jelölésük. Ezek közül egy került veszteséglistára 2005-ben. 1996-ban egy ex-Royal Navy-s Sea King HAS5-ös került megvásárlásra (XZ918), ez a modernizáció után Mk 50/B jelöléssel állt szolgálatba.

Augusztus 31-én 13:19-kor a Lockheed Martin F-35A Lightning II AF-10 (08-0748) és AF-11 (08-0749) jelzésű példányai két F-16-ossal egyetemben megérkeztek a típusátképzésnek helyt adó Eglin légibázisra.

Meglepő gyorsasággal tegnap Ashdod városa mellé települt a harmadik Iron Dome üteg (Előzmény).

Az USAF azt tervezi, hogy korlátozások bevezetése után feloldja az F-22A Raptorokra immáron négy hónapja kirótt felszállási tilalmat. A korlátozásokról a holnap kezdődő megbeszélésen dönthetnek. Eddig még nem találták meg a fedélzeti oxigénelőállító rendszerben (OBOGS) a pilótákat repülés közben érő hypoxia és a mérgezés okát. Az esetben vizsgálódó Tudományos Tanácsadó Testület jelentése a következő hétre készülhet el.

Tegnap Washingtonban a Védelmi Minisztérium szóvivője cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a Líbia partjai közelében lévő amerikai hadihajók Scud ballisztikus rakétákat semmisítettek volna meg augusztus végén. A Scud-ok lelövéséről a The Daily Beast és a The Guardian is tudósított, utóbbiban szám szerint is olvasható volt, hogy négy Scud került megsemmisítésre amerikai rombolókról indított rakéták által.

NETARZENÁL GALÉRIA

Blackburn Buccaneer S.2B

Fantomok Németországból és Görögországból.

Holland General Dynamics F-16AM Fighting Falcon a 311. század 60 éves jubileuma alkalmából készült festéssel.

Szuhoj Szu-34-es.

Lengyel Szuhoj Szu-22M4-es.