Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.10.18

2011.10.18

Nagy-Britanniában a Marshall Aerospace Cambridge-i telephelyén lesznek korszerűsítve az osztrákok C-130K Hercules szállítógépei 2012-től. A cég ez irányú tevékenysége már szerepelt egy bejegyzésben. Három gépen kerül cserére a jelenlegi robotpilóta, radar magasságmérő és az analóg műszerfal, továbbá szoftverfrissítésen esnek át a transzponderek, kommunikációs, navigációs és légiforgalmi rendszerek. A RAF 1960-as évek végén beszerzett Hercules C Mk.1P-iből Bécs 2002-ben vásárolt három példányt.

Kínában a múlt hét végén megkezdte tengeri tesztjeit a harmadik Type 052C-osztályú romboló. Az osztályból még további három egység építését kezdték meg.

A 2013-tól kezdődő amerikai tervezett flottaelépítés ellen egyre több külföldi szakértő emeli fel a hangját.  Egyesek szerint az, hogy az eddigi öt év helyett majd hét év alatt készítenek el egy repülőgép-hordozót jelentősen meg fogja emelni egy egység árát. Így akár 25%-al is magasabb lehet egy nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó építési költsége. A 2013-ban kivonásra kerülő TICONDEROGA-osztályú cirkálók: USS NORMANDY (CG-60), USS ANZIO (CG-68), USS VICKSBURG (CG-69), USS CAPE ST. GEORGE (CG-71). Egy évvel később további öt testvérhajó a USS PRINCETON (CG-59), USS COWPENS (CG-63), USS GETTYSBURG (CG-64), USS CHOSIN (CG 64), USS HUE CITY (CG 66), valamint három WHIDBEY ISLAND-osztályú partraszállító hajó a USS WHIDBEY ISLAND (LSD-41), USS FORT MCHENRY (LSD-43) és a USS TORTUGA (LSD-46) kerülne kivonásra.

Két ország is érdeklődik a Boeing CH-47F Chinook szállító helikopterek után. Az Egyesült Arab Emírségek jelenleg nyolc C és négy F változatot tudhat magáénak, azonban további 16 forgószárnyas megvásárlási szándékával kereste meg Washingtont. Szaúd-Arábia lenne a másik lehetséges vevő, azonban hivatalos megkeresés még nem érkezett részükről.

Olaszország további két MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgépet, három LYNX Block 30 radart, valamint egy tartalékhajtóművet vásárol meg General Atomics Aeronautical Systems-től 15 millió dollárért.

Október 11-én a brazil TAPAJÓ (S 33) Tupi-osztályú tengeralattjáró sikeresen indított két MK 48 Mod 6AT torpedót. A német U-209-esek helyi változatának a modernizálás során a korszerű fegyverzet mellé az AN/BYG 501 MOD 1D integrált harcvezetési rendszer is beszerelésre került.

A RAF Sentinel felderítőgépei a Gioia del Colle légibázisra költöztek át a ciprusi Akrotitből. Az első bevetést Dél-Olaszországból október 10-én hajtották végre. A Sentinel gépek a Unified Protector hadműveletben márciustól vesznek részt és azóta nap mint nap berepülnek Líbia fölé. A Gioia del Colle légibázisra történt áttelepülés egyrészt rövidebb repülési időt jelent Líbiáig, másrészt jobban együtt tudnak működni a szintén itt települt és felderítési feladatokat is végrehajtó Panavia Tornado GR.4-es személyzetekkel.

Hétfőn ünnepélyesen megnyitották a szerbiai Nis repülőterén létesített közös, orosz-szerb Katasztrófa Elhárítási Központot. Szergej Sojgu orosz katasztrófavédelmi miniszter elmondása szerint a központ szakértők és felszerelések részére épült és feladta a Balkánon előforduló erdőtüzek, árvizek, földrengések és más természeti katasztrófák esetén a segítségnyújtás koordinálása lenne. A megnyitón újra tagadták, hogy a központ valódi feladata a Romániába telepítendő rakétavédelmi rendszer elleni hírszerzési feladatok végrehajtása lenne.

NETARZENÁL GALÉRIA

Líbia felé: 1., 2.

Mirage 2000D visszatérés után.

Téli csendélet egy orosz kikötőben.

Eurocopter TH89 Cougar (AS-532UL).

Ausztrál Bushmasterek Afganisztánban.