Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.10.28

2011.10.28

Bár még hivatalosan nem állt szolgálatba, azonban Afganisztánban az Egyesült Államok különleges erői már használták egy pár alkalommal a Switchblade UAV néhány példányát. A mindössze pár kilogrammos kis elektromos meghajtású gépet elláthatják egy kézigránát robbanóerejének megfelelő harci résszel is, így képes a felderített célpontok megsemmisítésére is, bár ekkor a Switchblade is megsemmisül. A 61 centis kis UAV 20-40 percig képes a levegőben tartózkodni és felderítési adatokat szolgáltatni fedélzeti kamerája segítségével.

Lassan mindennapossá válik a költséghatékony légiharc kiképzés a Langley légibázison állomásozó F-22A Raptor pilóták számára. Jelenleg az 1. vadászrepülő ezred repülőgépei között hét T-38 Talon kétüléses sugárhajtású kiképzőgép is található, ezek játsszák az ellenséges repülőgépek szerepét a gyakorlórepülések során. Az egység 2013-ig további hét Talont fog kapni.

Október 27-én az első acéllemez ünnepélyes vágásával kezdetét vette a majdani USS MILWAUKEE (LCS 5) építése. A MILWAUKEE 2014-ben kerülhet átadásra a flotta részére.

Befejeződött az F-35C Lightning II katapultos tesztjeinek első szakasza. A CF-3-as példánnyal több mint 50 indítást hajtottak végre, ezek között vizsgálták a meghibásodott gőzkatapultból a hajtóműbe kerülő gőz hatását is a sugárhajtóműre (lásd a képen). Igaz a jövő a EMALS-é lesz, azonban nem árt tudni hogyan viselkedik az új hordozófedélzeti gép a régebbi katapult esetleges meghibásodása esetén, hiszen a gőzkatapultok még hosszú ideig megtalálhatók lesznek a jelenleg is szolgálatban álló hordozókon. A tesztek a várt eredményeket hozták, így az első szakaszt sikeresnek minősítették. A következő szakaszban már különféle fegyverzetek okozta terhelések vizsgálata zajlik majd.

A típushoz, ha nem is e változathoz kapcsolódó hír, hogy október 25-én végrehajtotta első, majd egy órán át tartó repülését az BF-6-os jelzést viselő F-35B gép.

Napokban zajlik öt ország (Ausztrália, Szingapúr, Malajzia, Új-Zéland és az Egyesült Királyság) haderejének részvételével a Bersama Lima 2011 (BL11) hadgyakorlat. Az itt jelenlévő 18 hadihajó, egy tengeralattjáró és 65 katonai repülőgép közül az ausztrál COLLINS-osztályú HMAS FARNCOMB tengeralattjárón freonszivárgás történt, ezért félbeszakította részvételét a hadgyakorlaton és visszatért Szingapúrba. A legénység tagjai közül senki sem sérült meg. A javítás várhatólag pár nap alatt végre lesz hajtva.

NETARZENÁL GALÉRIA

A VFA-146 egyik F/A-18C Hornete elhagyja a USS RONALD REAGAN (CVN 76) hordozó katapultját.

Szuhoj Szu-24M2 (1., 2.) valamint egy Szu-24MR Fencer-E felderítő.

Lengyel Mil Mi-14PL: 1., 2.

Canadair CL-13A Sabre 5: 1., 2.