Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.01

2011.11.01

Az ATK 54,4 millió dolláros megrendelést kapott az AGM-88E AARGM radarromoló rakétákra. A HARM rakéták továbbfejlesztett példányaival eddig több mint 300 órát töltöttek a levegőben a tesztidőszak alatt. A repülési próbák elején jelentkező meghibásodásokat sikerült kiküszöbölni, így most elkezdődhet a csökkentett ütemű gyártás. Jelenleg 115 AARGM-re van megrendelés az amerikai haditengerészettől és az olasz légierőtől. Ebből a mennyiségből 51 darab AGM-88B HARM rakéták átépítésével valósul majd meg.

Tegnaptól újra felszállási tilalom alatt állnak a cseh CASA C-295M szállítógépek. Idén már harmadszorra kerül sor a típust érintő felszállási tilalom elrendelésére. Október 30-án ugyanis a Spanyolország felett repülő egyik cseh gépen hibásodott meg a navigációs képernyő, majd több más rendszer is. A leszállás előtt az egyik sugárhajtómű is abbahagyta az üzemelést, ám a pilóták egy hajtóművel is sikeresen lették a gépüket.

Október 31-én átadták az első a modernizált A-50U Mainstay légi korai figyelmeztető és előrejelző rendszert. A műholdas kommunikációs rendszer mellett a fedélzeten megjelentek a nagyobb teljesítményű számítógépek is, melyek biztosítják a gyorsabb adatfeldolgozási képességet, így a továbbfejlesztett radarral rendelkező A-50U már képes felismerni a különböző típusú légi célokat, beleértve a helikoptereket, rakétákat és a szuperszonikus repülőgépeket. Az 1984-től szolgálatba állt A-50M gépek modernizációs programja 2008 szeptemberében vette kezdetét. A típusból 40 példány készült el, ezek közül 26 van jelenleg is szolgálatban. A katódsugárcsöves kijelzőket LCD monitorok váltották fel az operátorok munkahelyein, valamint szintén a személyzet kényelmét szolgálja az átalakításon átesett konyha és illemhelyek is. A modernizálás némi súlycsökkenéssel is járt, így valamelyest megnőtt az A-50U Mainstay járőrözési ideje.

Finnország 600 darab rövid hatótávolságú FIM-92 Stinger-R Block-1 légvédelmi rakétát és a hozzájuk szükséges kiszolgáló és oktató anyagokat, valamint tartalék alkatrészeket szeretne beszerezni az Egyesült Államoktól 330 millió dollárért. A rakétákhoz a finnek 110 darab éjszakai célzórendszert is beszereznének. Az ország mindezek mellett 255 millió dollárért 70 darab AGM-158 JASSM csapásmérő robotrepülőgép megvásárlási szándékával is megkereste Washingtont.

Izraelből származó információk szerint 2012-ben már felállhat az első alakulat az új Magic Wand (vagy más néven David's Sling) rakétavédelmi rendszerrel. A Rafael Advanced Defense Systems és az amerikai Raytheon által közösen kifejlesztett Magic Wand kétfokozatú rakétáival 40 km-től 300 km-ig lesz képes rakéták eltalálására.

NETARZENÁL GALÉRIA

Partot ér az egyik görög Zubr.

AV-8B Karrier+ felszáll a USS ESSEX (LHD 2) fedélzetéről.

A tengerészgyalogság egyik Grumman EA-6B Prowler gépe ez év áprilisában az Azori-szigeteken lévő Lajes repülőterén.

MiG-31-es felszállás közben.

Dassault Mirage F1CT.