Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.04

2011.11.04

A frissített navigációs és kommunikációs rendszerek tesztelését szolgálta az a repülési feladat, melyet október 27-én hajtott végre egy B-2 Spirit lopakodó bombázó. A gép az arizonai Edwards légibázisról szállt fel és észak felé vette az irányt. Egészen az Északi-sarkig repült, majd visszatért és sikeresen leoldott négy BDU-38 precíziós bombát és leszállt kiindulási helyén.  A több mint 18 órás repülés során a Spirit két alkalommal is tankolt a levegőben KC-135 Stratotanker légi utántöltőkből.

Tűz ütött ki az épülő QUEEN ELIZABETH repülőgép-hordozó elkészült részeiben. A jelenleg 8000 tonnás összeszerelt egységben tegnap délután 14:30 körül csaptak fel a lángok, amiket a tűzoltóknak sikerült megfékezniük.

Pentagonból származó jelentés szerint az F-35-ös Lightning II eladása megvalósulhat Indiába, ha az ország vezetése érdeklődést mutatna a típus iránt.  Új-Delhiben jelenleg az európai Typhoon és a Rafale közül választják ki a számukra legmegfelelőbbet, talán éppen ma döntenek az MMRCA-tender győztesének kilétéről, hacsak az amerikai ajánlat bele nem szól.

A típushoz kapcsolódó hír, hogy a legújabb elemzések már 2018-ra teszik az F-35-ös kezdeti hadrafoghatósági dátumát. Ezért nem kizárt 300-350 (de akár 600) Block 40-es és Block 50-es szériájú F-16-os élettartamának meghosszabbítása 8000 repült óráról 10000-re. A Falconok természetesen elektronikájukban is megújulnának, így gépenként 9,4 millió dollár elköltése ellenében 2030-ig maradnának szolgálatban.

Újra Olaszországban gyakorlatoztak izraeli katonai repülőgépek. Most a 117. század F-16-osai települtek át Szardíniára, ahol az olasz légierő gépeivel együtt hajtottak végre feladatokat.

Norvégia kormánya úgy döntött, hogy megvizsgálja, miként lehetne fenntartani a tengeralattjáró erőt 2020 után is.  Az északi országban már eldöntött tény, hogy a jelenleg meg lévő ULA-osztályú egységek modernizálva lesznek. A Honvédelmi Minisztérium által készített tanulmány azonban rávilágított arra, hogy semmilyen más katonai eszközökkel nem helyettesíthetik a tengeralattjárók képességeit, még 2020 után sem. Jelenleg még elemzik az ULA-osztály egységeinek további modernizációs lehetőségét, így 2020 után is szolgálatban lennének ezek a hajók, de lehetőséget látnak arra is, hogy korszerűbb egységgel váltsák le az osztály egységeit. Hogy melyik változat mellett fognak dönteni, az 2014-ben fog kiderülni.

Az orosz PAK-FA két elkészült prototípusa összesítve sikeresen teljesítette a 100. felszállást.  Az első gép 2010. január 29-én, míg a második 2011 márciusában hajtotta végre első repülését.

Nagy-Britanniában a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, október 3-a óta nem tartózkodik a szigetország felségvizein a haditengerészet egyik fregattja, vagy rombolója sem segítségnyújtásra készen.  A flotta hadihajói – az utóbbi időben jellemzően már csak egy egység- a tengeren hajózva álltak készen egy bajbajutott hajó megsegítésére, vagy akár a világ távoli vizei felé is elindultak volna, ha Londonban úgy döntenek, hogy bárhol a világon tennivalójuk akadt.  Az utolsó egység, mely ilyen szolgálatot látott el a HMS PORTLAND Type 23 fregatt volt. A haditengerészet szóvivője mindenesetre megemlítette, hogy a készültségi szolgálatot kikötőben állva is lehetséges ellátni. A helyzet kialakulását a költségvetési megszorítások, a líbiai beavatkozás és a fregattok és rombolók számának 24-ről 19-re való csökkenése okozta.

Ukrajna állami tulajdonú fegyverkereskedelmi cége, az Ukrspetzexport szerződést kötött Thaifölddel 49 T-84 Oplot harckocsi és 121 BTR-3E1 lövészpáncélos eladásáról.

Jól szerepelt az ausztrál királyi légierő Wedgetail radargépe az október 17-én kezdődött, és ma befejeződött Bersama Lima 2011 hadgyakorlaton. Itt a Wedgetail személyzete együttműködött légi, szárazföldi és víz egységekkel is támadó és védekező hadmozdulatokban egyaránt. A Bersama Lima 2011 hadgyakorlaton történt más is, ami egy kissé rossz szájízt kölcsönözhet az ausztráloknak.

Dél-Koreában 2013-tól kezdődhet a T-50 Golden Eagle kiképzőgép fegyveres változatának, az FA-50-esnek a sorozatgyártása. Az elsőnek elkészült gépet még 2013 augusztusában átadják a légierő részére.

NETARZENÁL GALÉRIA

F-15E Strike Eagle fegyverzetben.

B-52H Stratofortress felszállás közben: 1., 2.

AMX-10RC fedezékben.

Francia vegyes kötelék, útban Líbia felé: 1., 2.

A USS JOHN S. STENNIS (CVN 76) és egy Sea Hawk.