Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.15

2011.11.15

Felvette a kapcsolatot az amerikai Lockheed Martin a francia páncélozott járműgyártás két meghatározó vállalatával a Nexterel és a Panhardal. A tárgyalások és az egyeztetések még folynak, így sok mindent nem lehet tudni az ügyről, annyi azonban sejthető, hogy Franciaország védelmi kiadásainak csökkentése miatt lehetőségek csillannak meg sok külföldi cég előtt. A szárazföldi járművek fejlesztésben is érdekelt amerikai cég így beszállítóként távirányítású fegyverállványokat, elektronikai berendezéseket, rakéta-és tűzfegyvereket szállíthat a francia vállalatok által gyártott páncélozott járművek részére.

Szaúd-Arábiában eldöntötték 12 Sikorsky UH-60A Black Hawk helikopter modernizációját. A korszerűsítést a gyártó leányvállalata, a Sikorsky Aerospace Services (SAS) végzi majd el. A munkálatok után a helikopterek az UH-60L konfigurációnak fognak megfelelni.

Az orosz légierőben szeretnének felállítani egy újabb bemutató köteléket.  Ez a kötelék a Jakovlev Jak-130-as sugárhajtású kiképzőgépeket használná.

Malajzia 18 Szuhoj Szu-30MKM vadászbombázó megvásárlását tervezi, darabonként 50 millió dollárért. Ahmad Zahid Hamidi védelmi miniszter ebből kifolyólag, ma ellátogatott az Irkut repülőgépgyártó üzembe, ahol a némileg eltérő Szu-30MKI gépeket is gyártják India számára. Kuala Lumpurban tervbe vették a korábbi gyártású Szu-30MKM gépek fegyverzetének bővítését is, így ezek megkapnák a BrahMos orosz–indiai fejlesztésű robotrepülőgépeket is.

A 2012-es londoni olimpia biztosításában a brit védelmi miniszter, Philip Hammond szerint elképzelhető, hogy légvédelmi rakéták is szerepet fognak kapni. A stadionok és egyéb olimpiai helyszínek biztosításában 10000 biztonsági őr, 12000 rendőr és a döntés megszületését követően elképzelhető, hogy 6000 katona is részt fog venni a titkosszolgálatok emberei mellett.

Lecseréli BMG-71 TOW-2A ERA irányított páncéltörő rakétáit a Kolumbiai Köztársaság. A tenderen olyan irányított rakétát keresnek, melynek hatótávolsága 8000 méter és felszerelhető könnyű 4x4-es gépjárművekre is. Helyi hírek szerint az verseny egyik esélyese az izraeli Spiker ER/MR verziója lehet.

Indiában a mai napon sikeresen tesztelték az Agni-IV ballisztikus rakétát. A 3500 km-es hatótávolságú rakéta a hazai gyártású, lézer giroszkóppal pontosabbá tett irányítórendszerének köszönhetően húszpercnyi repülés után a Bengáli-öböl kijelölt részén csapódott be. A kétlépcsős Agni-IV ballisztikus rakéta hossza 20 méter, induló tömege 17 tonna. A szállított harci rész 800 kg-os lehet.

Teherántól nyugatra, mintegy 20 km-re található katonai bázis lőszerraktárában robbanás történt november 12-én szombaton. A robbanásban a Forradalmi Gárda 17 tagja vesztette életét, köztük az iráni ballisztikus rakétaprogramban kulcsszerepet játszó és abban a kezdetekből résztvevő Haszan Moghadam vezérőrnagy is. A Time magazin hétfői számában pontosan meg nem nevezett nyugati hírszerzői forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a robbanás nem véletlenül következett be, abban nagy szerepe volt az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak is.

Első alkalommal a HMS ASTUTE brit tengeralattjáró Tomahawk manőverező robotrepülőgépet indít:

Boxer Afganisztánban:

NETARZENÁL GALÉRIA

Hétfőtől újra a közútról való üzemeltetést gyakorolja a tajvani légierő:1., 2., 3., 4., 5., 6.

Partraszállást támogató helikopterhordozó tervezet Kínából: 1., 2., 3.

Bolgár MiG-21UM.

Aero L-39C Albatros Vietnamból.

Sivatagi Délibáb.