Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.24

2011.11.24

Tegnap újabb hírek láttak napvilágot az ausztriai fegyverzetcsökkentésről. Az ország páncélozott járműállományának a kétharmada kerül majd kivonásra 2014-re. Az 1150 különféle járműből 750 válik feleslegessé, az értékesítésükből származó bevétel 17 millió euró körül alakulhat. A leépítés következtében évente 15 millió euróval kell kevesebbet költeni a hadseregre.  Teljesen kivonják a SK-105 Kürassier páncélvadászokat, az M578 műszaki mentő járműveket, valamint a Saurer páncélozott szállító harcjárműveket. Felére csökken a Leopard 2A4 harckocsik és az M-109-es önjáró tarackok száma.  Nem csökken azonban az Ulan gyalogsági harcjárművek és Pandur páncélozott szállító harcjárművek darabszáma és folyatódik az IVECO LMV páncélozott járművek beszerzése is.

Az exportengedélyek és a megfelelő műszaki paraméterek már megvoltak, csak a vevő hiányzott eddig a Raytheon Company RACR (Raytheon Advanced Combat Radar) radarjához. Ezen a héten ez is megvalósult, ugyanis Dél-Korea a Raytheon AESA rendszerű berendezését választotta a korszerűsítés előtt álló F-16-os gépeihez.

Egy kicsit még az ázsiai országnál maradva. A baloldali Hankyoreh újság arról számolt be, hogy a légierő F-15K vadászbombázóin használt Lockheed Martin Tiger Eyes navigációs és célmegjelölő konténereket jogosulatlanul szerelték a haderőnem katonái. Augusztusban ugyanis az Egyesült Államok küldött egy kivizsgáló csoportot a navigációs és célmegjelölő konténerek ellenőrzésére és ekkor bizonyosodtak meg arról, hogy a konténereket valakik szét, majd összeszerelték. A dél-koreai légierő ez után elismerte, hogy valóban hozzányúltak a konténerekhez, mivel azok tömítései megsérültek a gépekre való fel-és leszerelés közben.

Washingtonban azonban újra felmerült a gyanú, hogy valójában technológiai elemzésnek vetették alá az USA-ból származó rendszereket. Ezt a tényt egyébként egy, az ázsiai ország légierejében szolgáló informátoruk is megerősítette.  Az Egyesült Államokból származó információk szerint a K1A1 harckocsi tűzvezető rendszerében, az repülőgépekre függeszthető és a LIG Nex1 által gyártott ALQ-22 rádióelektronikai zavarókonténerben, a K22 230 mm-es rakéta-sorozatvetőben, és a Cheong Sang Eo (Kék Cápa) Hong Sang Eo (Vörös Cápa) torpedókban szintén amerikai eszközökből illegálisan másolt összetevők találhatók. Az újság szerint lehetséges, hogy ideiglenes fegyvereladási tilalom lép majd életbe Dél-Korea ellen az ipari kémkedés miatt.

Nagy-Britanniában felülvizsgálják a Sentinel R1-es radargépek 2015-re megjelölt kivonási dátumát. Mint a Líbia felett folytatott repülések bebizonyították, a Sentinel R1 jelenleg pótolhatatlan a földi célpontok felderítésében, nyomon követésében és azonosításában.

India további hat légi üzemanyag utántöltő repülőgépet kíván beszerezni. A típus kiválasztására 2-2,5 évet szánnak, a gépek leszállítását pedig a szerződés aláírásától számított 36-51 hónap alatt kell majd végrehajtani a nyertesnek.

Egy gép összetört az ugandai Entebbei nemzetközi repülőtéren hétfőn. Jelenleg a hírek egymásnak ellentmondanak. A hivatalos közlemény szerint egy kiképzőrepülésen lévő kisgép - melynek fedélzetén ketten tartózkodtak – a kényszerleszállás helyes végrehajtását gyakorolta és eközben ütközött a földnek. A gépen tartózkodók nem szenvedtek súlyos sárüléseket. A helyi Daily Monitor beszámolója szerint azonban egy katonai repülőgépet ért baleset.  A gép behúzott futóművekkel ért talajt és csúszott a hasán. A tűzoltók hamar a géphez értek és megkezdték az oltást, míg a gép kétfős személyzete elhagyta a repülőgépet. A repülőtéren több érkező járatot is átirányítottak addig, míg a futópálya szabaddá nem vált. Ha ez utóbbi a valós tény, akkor feltételezhetően az egyik Szuhoj Szu-30MK járt szerencsétlenül. A típus július elején érkezett az országba és az első felszállást július 11-én hajtották végre. Eddig két Szu-30MK került leszállításra Ugandába. Az egyik példány hajtóművébe szeptember 8-án madár került, így kényszerleszállást hajtottak vele végre.

NETARZENÁL GALÉRIA

Közös fotón a USS LEXINGTON (CV 2) és a USS SARATOGA (CV 3).

A USS NIMITZ egyik F-14-ese.

Boeing Vertol CH-46E Sea Knight.

A VFA-146 Blue Diamonds géppárja.

Westland WG-13 Lynx AH9A.