Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.12.01

2011.12.01

November 25-én egy újabb három hetes tengeri tesztet fejezett be az első FREMM-osztályú fregatt, az AQUITAINE (D650). Az immáron negyedik próbaút a harci rendszerek, de leginkább a szonár és a kommunikációs berendezések teszteléséről szólt.  Sőt, a Vizcayai-öbölben végrehajtott próbák mellett sor került az első „idegen” kikötőben való horgonyvetésre is, ugyanis a fregatt Brestben pihent meg.  A tesztek végeredményével elégedett az építést végző DCNS. Elmondásuk szerint további négy testvérhajó (MOHAMMED VI, NORMANDIE, PROVENCE és a LANGUEDOC) van az építés különféle fázisában. Az AQUITAINE a haditengerészet részére csak 2012 harmadik negyedévében kerül átadásra.

Meglepte a francia Dassault repülőgépgyárat a svájciak tegnapi bejelentése, miszerint a svéd Saab JAS-39 E/F Gripent választották az F-5 Tiger II gépek váltótípusának. A Rafale gyártója azt is megemlítette, hogy a svájci igényeknek megfelelő E/F Gripen csak papíron létezik és éppen ezért még jelentős technológia kockázatot rejt magában. Persze a svédek még nem lehetnek biztosak a 22 Gripen eladásának ügyében, ugyanis a győztes kihirdetésére rögtön reagált több svájci ellenzéki párt, (köztük a Zöld Párt és a Szociáldemokraták is) hogy még folyamatban van a minimum 100000 aláírás összegyűjtése, amellyel sikerülne népszavazás által eldöntetni azt, hogy szüksége van-e az országnak új vadászgépekre.

Az amerikai tengerészgyalogság F-35B Lightning II pilótáinak repülőkiképzése 2012 augusztusában fog megkezdődni a legújabb hírek szerint. Eddig ugyanis április hónap volt beütemezve, mint a tengerészgyalogos pilóták képzésének kezdete, csakhogy a típussal azóta több, a szolgálatba állítást elodázó probléma adódott. Azonban a szárazföldi változatú A és a haditengerészeti C változat gépeinek hajtóműve hónapokkal a B variánsé előtt zajonghat majd az Eglin légibázison és környékén. E két változatot majdan repülő pilóták képzése ugyanis előbb elindulhat.

Törökországban újra ringben száll a Eurocopter. Ankara ugyanis 100 katonai és polgári célokra egyaránt alkalmas könnyűhelikoptert kíván beszerezni 1 milliárd dollár értékben. Az országban alaposan megfiatalodik pár év elteltével a forgószárnyas állomány, hiszen az olasz AgustaWestland 59 T-129 harci helikoptert, az amerikai Sikorsky Aircraft több mint 100 T-70 Black Hawk, valamint a Boeing hat CH-47 Chinook helikoptert tudott eladni.

Két vietnami L-39C Albatrosz sugárhajtású kiképzőgép élettartamát hosszabbítja meg egy alapos nagyjavítással egybekötve a cseh Aero Vodochody. Az ázsiai ország több mint 300, a típushoz szükséges alkatrész beszerzéséről is megállapodást kötött. Szlovákiával szintén sikerült megállapodni az L-39ZA változatú gépek élettartamának meghosszabbításáról.

Mindössze öt hónapnyi kikötői pihenő után tegnap újra kifutott a USS CARL VINSON (CVN 70) NIMITZ-osztályú repülőgép-hordozó. A hordozó kíséretében megtalálható a USS BUNKER HILL (CG 52) TICONDEROGA-osztályú cirkáló és a USS HALSEY (DDG 97) ARLEIGH BURKE-osztályú romboló. A CARL VINSON repülőegysége a VFA-22 Fighting Redcocks, (F/A-18F Super Hornet) VFA-25, (F/A-18C Hornet) VFA-81 Sunliners, (F/A-18E Super Hornet) VFA-113 Stingers, (F/A-18C Hornet) VAQ-134 Garudas, (EA-6B Prowler) VAW-125, (E-2C Hawkeye 2000) HS-15 Red Lions (SH-60F Oceanhawk/HH-60H Rescue Hawk) gépeiből tevődik össze.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szlovén Patria.

Horvát MiG-21-es.

North American Rockwell OV-10A Bronco.

Svéd MBB Hkp9A (BO-105CB-3) a légierő múzeumában.

Izraeli Lockheed KC-130H Hercules startrakétás felszállása.