Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.12.06

2011.12.06

A Lockheed Martin texasi Fort Worthben található gyárához megérkezett 18 F-16 Block 52-es Fighting Falcon legyártásáról szóló szerződés. A 12 F-16C és 6 kétüléses F-16D Irak számára kerül majd eladásra. Az Egyesült Államokban már megkezdődött első tíz iraki F-16-os pilóta kiképzése, míg az első IQ Falconok 2013 végén érkeznek majd Irakba. Bagdadból várható további 16 F-16-os megrendelése is.

Május 11-i norfolki kifutását követően december 10-én hazatér első harci őrjáratáról a USS GEORGE H.W. BUSH (CVN 77) repülőgép-hordozó. A NIMITZ-osztály legújabb tagja a USS TRUXTUN (DDG 103) és a USS Mitscher (DDG 57) ARLEIGH BURKE-osztályú  rombolókkal, valamint a USS ANZIO (CG 68) TICONDEROGA-osztályú cirkálóval alkotott harci kötelék élén vett részt az Irakban és Afganisztánban folyó harci cselekmények támogatásában.

Jól szerepel a HMS ASTUTE nukleáris maghajtású tengeralattjáró, az Egyesült Államok partjai mentén végzett teszteken. A torpedók és manőverező robotrepülőgépek indítását is sikerrel tudták le, ám a tengeralattjáró csak januárban térhet majd haza. Szintén a várakozásoknak megfelelően teljesített eddig a Type 2076 szonárendszer, valamint a Thales Optronics által gyártott optronikus árboc is, mely az eddig használt periszkópokat váltotta fel. Megfelelő képet biztosított a személyzet számára éjszakai körülmények között is.

Ez év közepén még úgy nézett ki, hogy novemberre szolgálatba állhat az első RAF A330 Voyager légi utántöltő repülőgép. A Eurofighter Typhoonokkal végrehajtandó égi utántöltési tesztek csúszása miatt azonban ez nem valósul meg idén. A hírek szerint ugyanis nem volt elérhető Typhoon a próbák felfolytatáshoz, így kénytelenek voltak az első tankergép szolgálatba lépési dátumát áthelyezni a következő év elejére.

A fenyegető megszüntetés árnyéka miatt alaposan belehúztak az F-35-ös tesztelésébe. Jelenleg az eredetileg eltervezetthez képest 15%-al tart előrébb a tesztprogram. A novemberre tervezett 64 különféle teszt helyett végül is 79-et hajtottak végre. Ezek közül talán kiemelkedik a hordozófedélzeti üzemre tervezett C variáns 100. repülése, melyet november 29-én hajtottak végre.

Tegnap átadták az utolsóként modernizált Tupoljev Tu-142ME Bear-F tengeri járőrgépek India számára.  A korszerűsítést egybekötötték egy élettartam meghosszabbítással is, így az 1980-as években gyártott és most a Berijev Taganrog-i üzeméből kikerülő gépek 2020-ig maradhatnak szolgálatban. A Tu-142ME gépeket a haditengerészet 312 Albatrosz százada repüli az Arakonam melletti Rajali bázison.

Banglades hadserege az eddig megvásárolt több mint 200 BTR-80-as páncélozott szállító harcjárműve mellé további 80 beszerzését határozta el. A páncélosokat a békefenntartó missziókban is használják. Az ország hadseregének modernizálása más fegyverek beszerzésével is folyik. Az első FM-90 légvédelmi rakétarendszert is a napokban adták át. A kínai FM-80/HongQi továbbfejlesztésével létrejövő FM-90-es 3 méter hosszú, 84,5 kg-os rakétáival 17 km-es körzetben képes a légi célok megsemmisítésére.

Ebben ez évben további új helikopterekkel gazdagodott az Új-Zélandi Királyi Légierő. Az öt új A109-es mellé ugyanis megérkezett az első két NH90 TTH közepes taktikai szállítóhelikopter is.  Az UH-1 Iroquois váltótípusát egy Marseille repülőtérről felszálló és az Ohakea légibázison landoló Antonov An-124 Ruszlan szállító repülőgép juttatta el a szigetországba. A típusból nyolc példányt rendelt meg Új-Zéland 2006 nyarán.

A Eurocopter Marignane-i gyárában bemutatták a malajziai megrendelésre készült első EC725 helikoptert. A Királyi Maláj Légierő 12 példányt rendelt meg a típusból, amit elsősorban kutató-mentő feladatokra terveznek felhasználni. Az első helikopter átadása 2012-re várható, míg a megrendelés utolsó darabja 2014 elején érkezik meg az ázsiai országba.

Modernizált 2SZ3M2 Akacija önjáró tarack.

A Roketsan UMTAS irányított rakéta indítási kísérlete. (Kapcsolódó hír)

NETARZENÁL GALÉRIA

T-90MS.

INVINCIBLE-osztály egységei.

Brit SEPECAT Jaguar GR.1-es és a fegyverarzenálja.

BrahMos makett egy Szu-30MKI alatt.

Vietnami Szuhoj Szu-22M4.

Republic RF-84F Thunderflash:1., 2.