Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.12.08

2011.12.08

Görögországban még nem mondtak le a 400 darab M1A1-es Abrams harckocsi beszerzéséről. Egy tisztekből álló küldöttség már el is utazott az Egyesült Államokba, hogy alaposan megvizsgálja az átadásra felkínált páncélosokat.

Moszkva 55 Jakovlev Jak-130-as sugárhajtású kiképzőgépet rendelt meg az Irkut Repülőgépgyártól. Az újgenerációs Jakok 2015-ig kerülnek legyártásra.  Nem zárható ki, hogy további kiképzőgépek is megrendelésre kerülnek, hiszen az orosz vezetés terveiben 2011 és 2020 között 65 Jak-130-as beszerzése szerepelt.

Indiában további kilenc C-130J Super Hercules beszerzését fontolgatják. A típushoz némileg kacsolódó hír, hogy a Lockheed Martin átadta az első, immáron a J változatú Herculesekben is használható Senior Scout rádióelektronikai felderítő rendszerét.  A szállítógépbe a rámpán keresztül bejuttatható Senior Scout tulajdonképpen egy nagyméretű konténer, mellyel lehetővé válik földi és légi rádióadások helyeinek bemérése és lehallgatása. A legmodernebb C-130-ashoz való igazítást egy korszerűsítéssel is egybekötötték, így a Senior Scout üzembiztossága javult. Mindezen munkálatok eredményeit a még ebben a hónapban elkezdődő tesztek során le is ellenőrzik a légierő tisztjei. Az elkövetkező 24 hónapban még további három Senior Scout rádióelektronikai felderítő rendszert fog átalakítani a Lockheed Martin.

Reaktorainak újratöltése és egy kiadós karbantartás előtti utolsó útjára indult szerdán a USS ABRAHAM LINCOLN (CVN-72) NIMITZ-osztályú repülőgép hordozó. Az Everet-i kifutás után a hordozó a Közel-Kelet felé veszi az irányt, majd a következő évben érkezik meg Newport News-i hajógyárba.

Az F3-as szintig bezárólag Párizs 42,56 milliárd eurót költött a Dassault Rafale fejlesztésére. Jelenleg 286 saját gép legyártására mutatkozik esély, a külföldi megrendelések eddigi elmaradása miatt. Így jelenleg egy Rafale 152 millió eurót kóstál.

Nagy-Britannia és Franciaország tervezi, hogy együttműködnek egy UAV kifejlesztésében. Nem meglepő az a tény, hogy minderre a költségek csökkentése végett kerítenének sort.  Az állami szinten történő egyeztetés előtt egy évvel a BAE Systems már megemlítette, hogy tárgyalásokat folytat a francia Dassault Aviationnal, szintén egy közös UAV projekt ügyében.

A tegnapi bejegyzéshez kapcsolódó videó:

 

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS ARK ROYAL (R09).

EDA-R. (Kapcsolódó hír)

Rafale által célba vett F-22A Raptor.

Handley Page Victor K2.

North American F-100D Super Sabre.

Westland Wessex HC2 (WS-58).