Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.12.11

2011.12.11

Befutott 30 darab sorozatgyártású F-35-ösre szóló megrendelés a Lockheed Martinhoz, a Pentagontól.  A gépekért 4 milliárd dollárt kap a gyártó. A mostani megrendelés 21 A, 3 B és 6 C variánsra szól. A most megrendelt gépek leszállítása 2014-ben fejeződik be. Meg kell azonban említeni, hogy eredetileg 35 példányról szóltak a hírek, csakhogy a költségek növekedés miatt öt Lightning II végül is törlésre került.

December 8-i amerikai hírek szerint hazánkba 32 ex-tengerészgyalogos Bell UH-1N helikopter és 20 tartalék hatómű fog érkezni szimulátor, tartalék alkatrészek, műszaki dokumentáció mellett.

Franciaországból 2009 óta hallani pletykákat a FAMAS gépkarabélyok közelgő kivonásáról. A héten megerősítést nyert, hogy 2013-tól tervezik elkezdeni a váltótípus keresését. A hazai gyártó, a Manufacture d'Armas de Saint-Etienne (MAS) a dolgok jelenlegi állása szerint nem érezheti biztonságba magát, hiszen a döntéshozók egy alapos tesztelésre szeretnének sort keríteni több külföldi típussal is. Most a HK416, az FN SCAR, FN-2000, SIG 550, Beretta ARX, CZ 805 Bren 2A és a Remington ACR lett megemlítve, mint a FAMAS lehetséges külföldről származó váltótípusa.

Már 90 %-ban kész az INS VIKRAMADITYA (ex-GORSKOV) repülőgép-hordozó a Szevmas hajógyár tájékoztatója szerint.  A hajó első tengeri útjára a következő év májusában kerítenek sort. A hordozón majdan üzemelő MiG-29K/KUB gépekből az idén még további példányok átadása várható India számára.

Brazília két, katapulttal ellátott repülőgép-hordozó hadrendbe állításán gondolkodik. Persze az építéshez külföldi segítséget is igénybe szeretnének venni. A brazil védelmi miniszter, Celso Amorim októberi Franciaországban tett látogatása alatt - meg nem erősített hírek szerint - a DCNS ajánlata is szóba került. A brazil döntés 12-18 hónap múlva akár már meg is születhet az ügyben és ez egyben eldöntheti a régóta húzódó FX-2-es tender végkifejletét is.

Ausztrál és izraeli hírügynökségek jelentése szerint november 28-án több épületet romba döntő robbanás történt Iránban. Esfahan városának közelében egy régi sóbányában lévő nukleáris kutatólétesítmény épületei semmisültek meg a hírek szerint. Mostanában ez már a második olyan szerencsétlenség az országban, mely akár hátráltathatja is a nyugat szerint katonai atomprogramot.

 

Argentin Mil MI-171E:

Megérkeznek az új-zélandi NH90-esek:

 (Kapcsolódó hír)

T-129 első gépágyús lövészete:

NETARZENÁL GALÉRIA

Lőgyakorlat Stryker MGS változatokkal:1., 2., 3.

USS MITSCHER (DDG 57).

Szuhoj Szu-24 Fencer.

Csatára készen:1., 2., 3.

Harcias Harrierek:1., 2.

Avro 698 Vulcan B2.

Kolumbiai IAI Kfir C12.

Gyűrött orrú Fairchild A-10C Thunderbolt II.